Kryté parkovanie v novostavbe v Bratislave stojí najviac v Starom Meste

Za kryté parkovacie miesto v rezidenčnej novostavbe v Bratislave zaplatí najviac obyvateľ mestskej časti Staré Mesto. Za prenájom vyhradeného miesta na parkovanie si zase priplatí záujemca o bývanie v Petržalke. Upozornila na to vo svojej analýze realitná kancelária Lexxus s tým, že každý deň sa do hlavného mesta presúvajú za prácou desaťtisíce ľudí a parkoviská pred úradmi, firmami alebo bytovkami sú preplnené.
Parkovacie miesta v nových rezidenčných projektoch sú podľa nej vyriešené dostatočne. Najčastejšie ich developéri predávajú k bytom zvlášť, respektíve kupujúci majú povinnosť kúpiť si ho k bytu. Spoločnosť pripomenula, že nová parkovacia norma z februára 2015 zvoľnila prehnané požiadavky kladené na developérov nových rezidenčných projektov, keď museli budovať až príliš veľa parkovacích miest, ktoré nemal kto kúpiť.
„Najskôr developéri nútili kupujúcich, aby si k bytu kúpili aj parkovacie miesto, čo, samozrejme, samotných kupujúcich odrádzalo. Developéri preto zmenili svoju obchodnú taktiku a straty z nepredaných parkovacích miest premietli do zvýšenia cien bytov,“ vysvetlil analytik realitnej kancelárie Peter Ondrovič.
V súčasnosti počet parkovacích miest prislúchajúcich k bytu určuje nielen počet jeho izieb, ale napríklad tiež výmera. Slovenská technická norma o projektovaní miestnych komunikácií nariaďuje developérom vybudovať k jedno- až dvojizbovým bytom do 60 štvorcových metrov (m2) jedno parkovacie miesto, k dvoj- až trojizbovým bytom do 90 m2 1,5 parkovacieho miesta a k bytom nad 90 m2 dve parkovacie státia. Developér je navyše povinný vybudovať parkovacie miesta aj pre návštevy a ľudí s postihnutím.
„Pri dopredaji posledných bytov sa parkovacie miesta často stávajú predmetom zľavy u nepredaných bytov, preto sa kupujúcemu môže oplatiť s kúpou bytu počkať,“ dodal Ondrovič.
Z analýzy vyplýva, že kryté parkovacie miesto v rezidenčných projektoch v Starom Meste stojí 15.000 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Za takéto miesto v Ružinove zaplatí obyvateľ bytu 12.000 eur a v Petržalke 11.000 eur. V Rači a Dúbravke je cena krytého parkovacieho miesta v novostavbe na úrovni 10.000 eur bez DPH.
Obyvateľ staršej bytovky v Bratislave má podľa Ondroviča možnosť si parkovacie miesto prenajať. Povolenie na prenájom sa vydáva na základe žiadosti, a to pre jeden byt na jeden rok a pre jedno vozidlo, ktorého vlastník má trvalý pobyt v mestskej časti. „Cena prenájmu je v jednotlivých mestských častiach rôzna. Niekde závisí od ulice, na ktorej sa parkovacie miesto nachádza, od počtu voľných parkovacích miest v konkrétnej mestskej časti, inde zaváži fakt, či ide o kolmé alebo pozdĺžne parkovanie,“ opísal.
V centre mesta parkujú Staromešťania s rezidentskými nálepkami, za ktoré zaplatia podľa realitnej kancelárie 10 eur ročne, v historickej časti 60 eur. Napríklad v Dúbravke stojí ročný prenájom vyhradeného parkovacieho miesta 220 eur, v Ružinove 322 eur a v Petržalke až 636 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy