V júli vyhlásili štátni investori stavebné zákazky za 667 miliónov eur

Verejní obstarávatelia vyhlásili v júli tohto roka rekordný počet zákaziek na stavebné práce. Výberové konania v hodnote 667 miliónov eur sa približujú celkovému objemu vypísaných súťaží v prvej polovici roka. Vyplýva to z najnovšej analýzy spoločnosti CEEC Research na základe údajov Úradu pre verejné obstarávanie.
Spolu v 472 verejných obstarávaniach si môžu stavebné spoločnosti rozdeliť 667 miliónov eur. Za prvých šesť mesiacov tohto roka bolo pritom vyhlásených 979 tendrov v celkovej hodnote 765 miliónov eur. Do veľkej miery sa pod to podpísala zákazka na modernizáciu trate medzi Púchovom a Žilinou za takmer 368 miliónov eur. Dve viac než 37-miliónové zákazky vyhlásila tiež Národná diaľničná spoločnosť.
Aj napriek mimoriadne vysokému júlovému investičnému rámcu počet i objem verejných obstarávaní za prvých sedem mesiacov 2015 medziročne klesol. Celková hodnota je oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 4,6 % nižšia, počet vyhlásených súťaží sa prepadol o 17,2 %.
Z týchto verejných obstarávaní bola pätina predstavujúca desatinu celkovej hodnoty ukončená a rozdelená medzi konkrétne firmy. Stavebné spoločnosti tak mohli začať prácu za 122 miliónov eur. Pôvodná predpokladaná hodnota týchto zákaziek bola 141 miliónov eur, verejné obstarávania tak boli ukončené na cenách nižších o 13 %.
V prvých siedmich mesiacoch tohto roka bolo celkovo ukončených 880 verejných obstarávaní v celkovej hodnote 1 miliarda eur. Oproti vlaňajšku sa znížil ako počet (o 5,2 %), tak aj objem zákaziek (o 34,9 %). Vplyv na vývoj má však podľa analýzy vysoká porovnávacia základňa roku 2013.

Súvisiace články

Aktuálne správy