Goldman Sachs: Intervencia už vyšla čínsku vládu na 236 miliárd dolárov

, CNNMoney Foto: SITA

Aby čínska vláda pozdvihla krajinu z turbulencií po páde akciového trhu, musela podľa analýzy Goldman Sachs minúť 1,5 bilióna jüanov (236 miliárd dolárov).

Náklady na bailout iba v auguste predstavovali 600 miliárd jüanov (94 miliárd dolárov). Od polovice júna, odhaduje banka so sídlom na Wall Street, že výdavky Pekingu dosiahli 3,5 % hodnoty všetkých akcií v krajine. Čísla podčiarkujú vysoké náklady, ktoré sú spojené s úsilím Pekingu napraviť situáciu na akciovom trhu, podľa niektorých kritkov sú ale tieto kroky zbytočné až kontraproduktívne.

Prvé náznaky ťažkostí sa objavili v júni po tom, čo Shanghai Composite Index vyletel na viac ako 5100 bodov, nárast predstavoval zhruba 150 % v priebehu posledných 12 mesiacov. Keď bublina praskla, index stratil 32 % svojej hodnoty za 18 obchodných seáns. Peking na situáciu reagoval silou. Ľudová banka Číny znížila úrokové sadzby už piatykrát za deväť mesiacov, zasiahli aj regulačné orgány a všetkým, ktorí by si vsadili proti jüanu, hrozili väzením.

The China Securities Regulatory Commission, ktorá stráži trhy v krajine, zorganizovala nákup akcií za hotovosť dodanú centrálnou bankou. Mnohé z aktuálnych nákupov zrealizoval takzvaný "národný tím," čo je skupina investorov za ktorými stojí štát, alebo maklérske firmy a fondy, ktoré nakúpili akcie na vládny príkaz. Nie je jasné, či takéto koordinované činnosti poslúžili obnoveniu dôvery investorov. Po niekoľkých týždňoch pokoja, Shanghai Composite pokračoval vo svojom prepade na konci augusta. Index už stratil viac ako 40 % svojej hodnoty z vrcholu dosiahnutého v polovici júna.

Čo by sa stalo ak by Peking úplne cúvol z trhu? "Pretrvávajúce obavy trhu ohľadom potenciálneho ukončenia podpory trhu zo strany čínskej vlády je asi prehnané," píšu analytici Goldman s odvolaním sa na skúsenosti z kvantitatívneho uvoľňovania v USA a iné príklady štátneho stimulu.

Súvisiace články

Aktuálne správy