Babitzová: Na DPH unikajú miliardy, vláde ponúkame riešenie

, Šanca Foto: SITA

Podľa údajov Európskej komisie patrí Slovensko spolu s Rumunskom a Litvou pri výbere DPH k najhorším krajinám v rámci únie. Štát kvôli špekulantom prichádza ročne o miliardy eur, tvrdí šéfka strany Šanca. Vláde preto ponúka zmenu zákona.

Na podvodoch s daňou z pridanej hodnoty uniká ročne viac ako miliarda eur. Tvrdí to predsedníčka strany ŠANCA Eva Babitzová. Podľa nej by vládny SMER mal skoncovať s tzv. DPH-čkárskou mafiou, ak chce daňové úniky riešiť naozaj. „Podľa minuloročných údajov Európskej komisie patrí Slovensko s Rumunskom a Litvou k trom krajinám s najhorším výberom DPH. Odhad Komisie pritom hovorí o výpadku až 2,7 mld. eur. Je najvyšší čas prestať potichu tolerovať podvodníkov, ktorí nás všetkých každoročne oberajú o stovky miliónov,“ povedala Babitzová.

Strana, ktorej predsedá, predloží vo štvrtok cez poslanca Viliama Novotného podpredsedovi vlády a ministrovi financií Petrovi Kažimírovi konkrétne návrhy riešení. „Slovensku pomôžu zachrániť stovky miliónov eur,“ tvrdí Eva Babitzová.

V rámci boja proti  daňovým podvodom priniesla vláda návrh zmeny zákona o DPH. Dnes platí, že platiteľ DPH si môže odpočítať túto daň bez ohľadu na to, či faktúru uhradil. Naopak, dodávateľ musí z faktúry odviesť DPH bez ohľadu na to, či mu bola uhradená alebo nie. Novela, o ktorej bude parlament rokovať v septembri v II. čítaní by mala upraviť súčasný systém na odvod dane až po prijatí platby. V praxi by tak podnikateľ nemal nárok na odpočet DPH ani povinnosť odviesť ju do rozpočtu, kým by nedošlo k úhrade faktúry.

Pre nastavenie vládneho návrhu by sa podľa odhadov do nového systému zapojilo len necelých 3000 platiteľov DPH. „Do parlamentu preto ideme s pozmeňovacím návrhom, v rámci ktorého navrhujeme využiť plný rozsah európskej legislatívy. Tá totiž dovoľuje využitie tohto systému do obratu 500-tisíc euro, namiesto vládou navrhovaných 75-tisíc. Navrhujeme aj zavedenie tohto systému pre všetkých platiteľov DPH s takýmto obratom povinne, nielen pre stavebníkov,“ vysvetlila Babitzová.

Súvisiace články

Aktuálne správy