Súboj titanov: Rovnaká liga, ale rozdielne stratégie

, bloomberg Foto: SITA

Jeden z nich vyrástol v USA ako syn poštára a mal spoločnú izbu s babičkou. Ten druhý sa narodil v Austrálii ako šieste z desiatich detí v dobre zaistenej domácnosti. Jeden začal predajom drahých kovov, ten druhý pred vstupom do bankovníctva pracoval pre McKinsey & Co.

Tým prvým je Lloyd Blankfein a tým druhým James Gorman. Sú to riaditelia posledných dvoch samostatných investičných bánk Goldman Sachs a Morgan Stanley.

Gorman má dnes 56 rokov a Morgan Stanley pod jeho vedením stavila na brokerské služby pre retailových zákazníkov. Blankfein má 60 rokov a Goldman Sachs sa orientuje najmä na obchodovanie, ktoré na Wall Street dominovalo pred finančnou krízou a ktoré bude podľa riaditeľa banky opäť vynášať po tom, čo sa značne znížil počet konkurentov na trhu.

Lloyd Blankfein
V súčasnosti si Goldman Sachs vedie, čo sa týka väčšiny finančných meradiel, lepšie ako Morgan Stanley. Dosahuje návratnosť vlastného imania 11,2 %, čo je v porovnaní s konkurenčnou bankou zhruba dvojnásobok. Generuje aj väčšie tržby, a to s menším počtom zamestnancov. Investori ale preferujú akcie Morgan Stanley a ich cena rastie rýchlejšie.

Analytik Steven Chubak z Nomura Holdings tvrdí, že "ľudia si myslia, že Morgan Stanley je atraktívnejšia, pretože v tejto banke prebieha transformácia". U Goldman Sachs sa naopak vsádza na to, že opakovane dokázala uplatniť svoje existujúce silné stránky. Morgan Stanley tak poskytuje služby obrovskému počtu klientov, ktorí majú v banke uložené v priemere 500 000 dolárov. Goldman Sachs má oproti konkurencii oveľa menej poradcov a zamestnancov, investície tejto banky sú ale naopak oveľa vyššie a zahŕňajú všetko od rizikových úverov nakúpených od európskych bánk až po podiel v izraelskej spoločnosti, ktorá vyrába softvér pre autá bez vodičov.

James Gorman
Obe banky spolu ale aj naďalej súperia vo väčšine segmentov ich podnikania a je to poznať aj na ich vzájomných vzťahoch. Po problematickom IPO spoločnosti Facebook, ktoré viedla banka Morgan Stanley, hovorili bankári z Goldman Sachs, že ich konkurencia bude strácať klientov. Ľudia z Morgan Stanley potom rýchlo reagovali poukázaním na to, že na IPO pracovala aj Goldman Sachs, ale vycúvala vo chvíli, keď sa vývoj začal uberať negatívnym smerom. Rozdiely v stratégii oboch bánk sú potom viditeľné aj na tom, že Goldman Sachs si stále drží svoju divíziu obchodov s komoditami aj napriek tomu, že je predmetom intenzívnej regulácie. Morgan Stanley sa naopak snaží o predaj divízie ropy a plynu.

Gorman sa vždy točil okolo firemných stratégií, ako konzultant v McKinsey radil napríklad banke Merrill Lynch. Blankfein naopak začínal ako menový trader a do čela banky mu nakoniec pomohli zisky z dlhopisových obchodov z rokov predchádzajúcich finančnej kríze. Gormanovi naopak pomohli straty dlhopisových traderov počas kolapsu trhu v roku 2008. Zatiaľ čo Morgan Stanley má dnes rad finančných cieľov týkajúcich sa návratnosti, riziká či cash flow, Goldman Sachs nemá jediný stanovený cieľ, ktorý by sa vzťahoval k celej spoločnosti. Blankfein ale ťaží z toho, že jeho banka bola v posledných troch rokoch schopná dosiahnuť najvyššiu návratnosť vlastného imania v danom odvetví. A poukazuje aj na to, že zvyšné banky, ktoré ciele majú, ich zvyčajne znižujú, pretože nie sú schopné ich dosiahnuť.

Goldman Sachs je známa pre svoje agresívne správanie sa a často je považovaná za symbol chamtivosti na Wall Street. Blankfein si vo svojej pozícii počína takmer štátnicky. Komentuje vývoj v celej ekonomike a vládnu politiku, ziskom banky sa naopak veľmi nevenuje. Je u neho oveľa pravdepodobnejšie, že sa bude s nejakým politikom venovať filantropii, než aby prehovoril na investičnej konferencii. Gorman sa naopak venuje investorom každý štvrťrok po zverejnení výsledkov svojej firmy a venuje sa takmer výhradne svojej banke. Obaja súperi si ale vážia jeden druhého, a ako hovorí Gorman: "tlačíme sa navzájom do toho, aby sme boli lepší."

Súvisiace články

Aktuálne správy