Brixi a Martvoň chcú zastaviť nekalé praktiky „šmejdov“

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 30. júna (SITA) – Zastaviť nekalé praktiky „šmejdov“ pri predajných akciách v prenajatých priestoroch presadzujú pozmeňujúcim návrhom k novele zákona o hospodárskej mobilizácii poslanci Smeru-SD Otto Brixi a Anton Martvoň. Vládni zákonodarcovia chcú zmeniť zákon o ochrane spotrebiteľa tak, aby sa za prevádzkareň nepovažovali priestory využívané predávajúcimi a organizátormi predajných akcií na organizovanie a uskutočňovanie jednorazových predajných a prezentačných obchodných aktivít.

Brixi v rozprave vysvetlil, že „šmejdi“ sa snažia obchádzať zákon, keď si zakladajú „ad hoc“ prevádzkarne, aby spotrebiteľom sťažili uplatnenie ich práv. V dočasných priestoroch totiž nemuseli nahlasovať jednorazové predajné akcie Slovenskej obchodnej inšpekcii a na spotrebiteľov sa nevzťahovala ochrana, akú by im mal poskytovať zákon.

Poslankyňa za Most-Híd Lucia Žitňanská Briximu a Martvoňovi vyčítala, že zákon o ochrane spotrebiteľa menili toľkokrát, až v tejto problematike spôsobili chaos. Nepriamu novelu odmietla s tým, že neprehľadnosť legislatívy bude pokračovať. Brixi pripustil, že niekedy treba pristúpiť k zmenám okamžite a bez hlbšej prípravy, ak chcú zabrániť poškodzovaniu ľudí. Zmeny podľa jeho slov odsúhlasila Slovenská obchodná inšpekcia.

Súvisiace články

Aktuálne správy