Odchod Atén z eurozóny je takmer nevyhnutný, tvrdí Schelling

Pred odchodom z eurozóny musia Atény najskôr požiadať o vystúpenie z EÚ, uviedol rakúsky minister financií Hans Jörg Schelling.

Odchod Grécka z eurozóny vyzerá byť v tejto chvíli „takmer nevyhnutným“. Vyhlásil to rakúsky minister financií Hans Jörg Schelling. Atény však musia najskôr požiadať o vystúpenie z Európskej únie, s čím musia súhlasiť ostatné členské štáty, dodal minister. „Dopady na iné krajiny zďaleka nebudú tak zlé ako v prípade Grécka. Je jasné, že jedna krajina za žiadnych okolností nemôže vydierať Európsku komisiu a štáty eurozóny,“ uviedol Schelling pre nedeľňajšie vydanie denníka Die Presse.

Grécky parlament v noci na nedeľu schválil návrh predsedu vlády Alexisa Tsiprasa na vypísanie referenda o prijatí návrhu medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy krajiny. Plebiscit sa uskutoční na budúcu nedeľu. Tsipras a jeho koaličná vláda vyzvali občanov Grécka, aby v referende hlasovali proti návrhom. Podľa jeho názoru „nie“ v referende posilní pozíciu Grécka na rokovaniach s veriteľmi.

Súvisiace články

Aktuálne správy