Nemecký HDP v prvom kvartáli vzrástol o 0,3 %

Nenaplnili sa očakávania, že hrubý domáci produkt krajiny za január až marec posilní o 0,5 %

Rast nemeckej ekonomiky sa v prvom kvartáli tohto roka spomalil viac, ako sa očakávalo, keďže na ňu negatívne vplýval vývoj zahraničného obchodu. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny za január až marec medzikvartálne posilnil o 0,3 %. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré v stredu zverejnil nemecký štatistický úrad. Tempo rastu sa tak zmiernilo oproti záverečnému kvartálu vlaňajška, kedy sa nemecká ekonomika medzikvartálne zväčšila o 0,7 %.

Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters očakávali medzikvartálny rast na úrovni 0,5 %. „Slabý globálny obchod poškodzuje nemecký priemysel a ak spotrebitelia tiež začnú byť zdržanliví pri výdavkoch, celkový ekonomický rast rýchlo oslabí,“ povedal Thomas Gitzel, hlavný ekonóm VP Bank. „Nie je však dôvod na zlú náladu, euro je slabé a úrokové sadzby sú nízko, pričom oba tieto fakty naznačujú, že v nadchádzajúcich kvartáloch bude slušný ekonomický rast,“ dodal.

Nemecký štatistický úrad uviedol, že pozitívne k rastu hospodárstva prispela verejná a súkromná spotreba a tiež investície do stavieb a vybavenia. Zahraničný obchod však bol brzdou, keďže dovoz stúpol výraznejšie ako vývoz. V minulom roku sa nemecká ekonomika zväčšila o 1,6 % a všeobecne sa očakáva, že v tomto roku sa jej bude dariť lepšie.

Súvisiace články

Aktuálne správy