Český EPH predložil záväznú ponuku na kúpu podielu v SE

Boj o väčšinový 66-% balík akcií v Slovenských elektrárňach (SE) sa dostáva do rozhodujúcej fázy. Český Energetický a průmyslový holding (EPH) predložil talianskemu koncernu Enel záväznú ponuku na kúpu podielu, uviedol v piatok (8. 5.) milánsky ekonomický týždenník Milano Finanza. Informovala o tom agentúra APA.
EPH českého miliardára Daniela Křetínského aktuálne expanduje. Křetínský kupuje päť talianskych plynových elektrární s celkovou kapacitou 3500 megawattov rovnako ako uhoľnú elektráreň na Sardínii. Predáva ich nemecký koncern E.ON. Dôvodom je vysoká zadlženosť koncernu vo výške 31 miliárd eur. Akvizícia by sa mala uzavrieť do konca mája. EPH sa potom stane štvrtým najväčším producentom elektriny v Taliansku.
Enel počíta s tým, že záväznú ponuku na kúpu 66-% podielu v Slovenských elektrárňach podajú aj fínsky energetický koncern Fortum a maďarská skupina MVM spoločne so Slovnaftom, ktorý je slovenskou dcérou maďarského ropného koncernu MOL. Enel by mal rozhodnúť o predaji podielu v SE koncom mája. Koncern očakáva, že z predaja získa 1,3 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy