Akcie Telekomu na burzu nepôjdu, prišla lepšia ponuka

, HN Foto: SITA

Primárny úpis akcií v odhadovanej hodnote 750 miliónov eur je zrušený. Slovenská vláda ústami financmajstra vyhlásila, že za svoj 49 percentný podiel dostala lepšiu ponuku a rokuje o predaji so strategickým partnerom. Podľa agentúry Bloomberg a Reuters by to mal byť Deutsche Telecom, ktorý už vlastní vo firme 51 percent.

Slovensko zrušilo primárny úpis akcií na burzu svojho 49procentního podielu v spoločnosti slovenských Telekom potom, čo záujem investorov prinútil majoritného akcionára, Deutsche Telecom, ponúknuť za podiel viac.

Slovenský minister financií Peter Kažimír po zasadnutí vlády povedal, že vláda dostala "viditeľne lepšiu ponuku" od nešpecifikovaného investora. Podľa Kažimíra doposiaľ prebiehajú rokovania o predaji. "Viac je viac," komentoval zrušenie minister. Informáciu o tom, že ponuka prišla zo strany Deutsche Telekomu, priniesla agentúra Bloomberg.

Vláda mala vo štvrtok odklepnúť definitívnu cenu a ďalšie podmienky predaja akcií cez burzu. Po dvojhodinovom rokovaní k tomu ale nedošlo a vláda sa priklonila k rokovaniam, od ktorých si sľubuje väčší výnos.

Partner podľa Kažimíra ponúkol výrazne viac, než bola cena, ktorú vygeneroval dopyt v primárnom úpise v Bratislave, Londýne a Prahe. Úpis mohol podľa odhadu analytikov vygenerovať pre vládu aspoň 750 miliónov eur, čo je spodná hranica, pod ktorú vláda nechcela ísť, počítala s predajom v hodnote od 750 miliónov do jednej miliardy eur.

Podľa Kažimíra bol záujem o akcie štátneho podielu v Slovenskom Telekomu veľký, dopyt 1,6 násobne presiahol ponuku.

Úpis akcií pre inštitucionálnych investorov sa začal 21. apríla a skončil v stredu. Pre drobných investorov úpis skončil už v utorok. Manažéri emisie ponúkli investorom akcie v úvodnej fáze v rozpätí 17,7 eura až 23,6 eura. Manažérmi emisie boli Erste spolu s Wood & Co., jej hlavnými koordinátormi potom boli Citigroup a JPMorgan Chase & Co.

Vláda k predaju pristúpila po tom, čo sa jej nepodarilo dohodnúť sa s väčšinovým vlastníkom na kúpe štátneho podielu. Od predaja si sľubovala získanie peňazí do štátneho rozpočtu. Štát chcel peniaze využiť buď na zníženie dlhu, alebo na posilnenie pozície štátu v Slovenských elektrárňach, kde svoj podiel predáva taliansky Enel.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy