Akcie Slovak Telekomu: Ako ich kúpiť a čo môžete čakať

, patria;monevator;SLSP Foto: SITA

Od 22. apríla do 5. mája 2015 môže každý súkromný investor, čiže fyzická osoba, odoslať skorú objednávku akcií a bude mu ponúknutá zľava z ceny ponuky vo výške 5 percent s celkovou hodnotou akcií maximálne 10 tisíc eur.

Svoju objednávku na nákup akcií spoločnosti Slovak Telekom môžete odovzdať v pobočkách Slovenskej sporiteľne, ktoré si pre tento prípad predĺžili otváracie hodiny. Pri objednávke stačí vložiť peniaze na účet, ktorý vám banka na tieto účely zriadi bezplatne. V tejto finančnej inštitúcii musíte mať aj účet majiteľa cenných papierov, takisto ho získate bez poplatku. Predaj akcií už asi spoplatnený bude. Rovnako nezabúdajte ani na dane. Ak by sa schválila novela zákona o dani z príjmu a vy akcie  predáte po roku, daň neplatíte. Novela by mala platiť od januára budúceho roku. Po otvorení účtu vložíte sumu, ktorú chcete do akcií investovať. Peniaze môžete vložiť okamžite v hotovosti alebo prevodom z inej banky. Pri bezhotovostnom prevode, vás čaká ďalšia návšteva banky, až po pripísaní peňazí na účet totiž môžete zadať objednávku na nákup akcií. Zadanie objednávky trvá niekoľko minút, záujemca musí vyplniť investičný dotazník, na základe ktorého sa zistí, aké riziko je ochotný znášať a akým typom investora je.

Akcie spoločnosti ST sa budú predávať za predbežne stanovenú cenu 23,60 eura (horná hranica cenového pásma). Kúpiť bude možné najmenej 10 akcií, pričom zľava 5 % z ich hodnoty bude platiť maximálne na 423 akcií. Za tie by investor po uplatnení zľavy zaplatil 9 483,66 eura pri cene 23,60 eura za akciu. Horná hranica nákupu nie je obmedzená.

Hodnota Telekomu pre budúcich minoritných akcionárov spočíva predovšetkým v silnej súvahe. Server patria pripomína, že spoločnosť nemá žiadny dlh a disponuje slušným prebytkom hotovosti, ktorý teraz firma ukladá na termínované účty alebo časť tiež požičiava materskej Deutsche Telekom. Zároveň spoločnosť generuje solídny cash-flow a mohla by tak vyplácať zaujímavé dividendy, potenciálne výrazne nad 100 % zisku. Navyše, na vyplácanie slušných dividend má firma dostatok kapitálu (resp. zadržaných ziskov z minulých období), ktorý môže na účely vyplácania dividend rozpúšťať. Otázkou zostáva, ako sa firma k dividendovej politike postaví. V posledných rokoch materská Deutsche Telekom blokovala výplaty dividend. Memorandový dokument túto situáciu už do budúcna rieši – nemecká strana prisľúbila, že ak dôjde k predaju akcií cez burzu, zo zisku bude ročne vyplácaný podiel vo výške aspoň od 50 až 80 %. To by podľa analytikov patrie bolo stále pod dividendovým potenciálom firmy. Dividendový výnos by pri odhade ceny patrie predstavoval len 2,5 %.

Ak nemáte skúsenosti s takýmto typom investície, majte na pamäti, že každá investícia vás môže sklamať, s tým radšej počítajte. Základné pravidlo znie: ak kupujete akcie, vždy počítajte s tým, že daná spoločnosť pôjde ku dnu. Aj keby to bol ten najväčší podnik na svete. A niekedy nezaškodí byť ešte paranoidnejší. Akciové trhy sa môžu zrútiť. Aj zabezpečenie proti zlyhaniu môže zlyhať. Veď to poznáte, nevsádzajte všetko na jedinú kartu. Rozumným krokom, ako chrániť svoje peniaze, je diverzifikácia portfólia, rozdelenie financií do niekoľkých bánk a viac ako jeden akciový maklér. Až potom si môžete dovoliť aj trochu zariskovať.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy