Pre investorov: Ako ochrániť svoje portfólio pred Gréckom

, CNBC Foto: SITA

Grécko a Nemecko je v ostatnom čase pod drobnohľadom investorov. Na rošte je už pripravené finančné kurča, otázkou je, kedy akcie vzbĺknu, aby sa mohlo začať grilovanie.

Agentúra Reuters v utorok uviedla, že Grécku dôjdu peniaze asi 20. apríla, pokiaľ nedostane ďalšiu finančnú pomoc. Plán je už na stole. Európska únia je ochotná poskytnúť Grécku infúziu eur, ale nemecká kancelárka Angela Merkelová trvá na tom, že Grécko musí predložiť podrobný plán reforiem. Pondelkové stretnutie Merkelovej a gréckeho premiéra Alexisa Tspirasa neprinieslo toho veľa pre prijatie potrebného kompromisu.

Britský minister financií George Osborne v utorok povedal, že chýbajúci dohovor medzi Gréckom a zvyškom EÚ vedie k rastu rizika, že Grécko opustí úniu. Spolu s týmto rizikom rastú výnosy gréckych dlhopisov, vzhľadom k tomu, že rastie riziko defaultu. Grécke výnosy 2 ročného dlhopisu za rok 2015 zdvojnásobili. Ak sa situácia zhorší, "potom sa dostatočne veľká volatilita dá považovať za dobrý nápad," povedal Larry McDonald, šéf U.S. Strategy pre Société Générale. "Veľa ľudí je v pozíciách, ktoré nemusia byť likvidné, a to najmä s dlhopismi s fixným výnosom. Takže ak sa obávate, povedzme, 5-10 % korekcie, umiestnenie nejakú hotovosť do VIX alebo ETF, ktoré dokážu ponúknuť potrebnú ochranu," povedal McDonald.

Aj Stacey Gilbertová, strategička z Susquehanna si myslí, že je dobré sa zamerať na obchody, ktorých zisk stúpa s volatilitou na trhu. Ale ona by radšej kupovala opcie put spreads pre získanie pozície s indexom volatility ako má VIX. To by mohlo byť najlepší spôsob, ako staviť v súčasnosti na akcie.

Súvisiace články

Aktuálne správy