Francúzska podnikateľská dôvera v marci rástla

Zložený ukazovateľ dôvery sa podľa štatistického úradu krajiny dostal najvyššie za takmer tri roky

Francúzska podnikateľská dôvera sa tento mesiac ocitla na takmer trojročnom maxime. Informoval o tom v stredu štatistický úrad krajiny (INSEE). Zložený ukazovateľ dôvery posilnil na 96 bodov z februárových 94 bodov. Dostal sa tak najvyššie od apríla 2012. Pozornejšie sledovaný osobitný ukazovateľ dôvery v priemysle mierne klesol na 99 bodov z úrovne 100 bodov. Hodnota 100 bodov predstavuje dlhodobý priemer oboch ukazovateľov.

„Rast dôvery… podporuje náš názor, že aktivita vo francúzskej ekonomike v prvom kvartáli roka pravdepodobne zrýchlila,“ uviedol analytik Diego Iscaro zo spoločnosti IHS Global Insight analyst. Pri hodnotení vyhliadok ekonomiky síce podľa neho firmy pravdepodobne zostanú opatrné, v najbližších mesiacoch však možno očakávať postupné zlepšovanie dôvery.

Podľa predbežných údajov, ktorý zverejnila v utorok agentúra Markit, aktivita vo francúzskom súkromnom sektore v marci napredovala druhý mesiac v rade. To podporilo dôveru, že druhá najväčšia ekonomika eurozóny postupne prekonáva obdobie stagnácie. Podľa aktuálneho odhadu francúzskej centrálnej banky by sa mal hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v prvom kvartáli zväčšiť o 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy