Najšťastnejší moment v mojej kariére: Nedostal som prácu, ktorú som tak veľmi chcel

, businessinsider Foto: SITA;COC

Keď Howard Marks absolvoval Booth School of Business na University of Chicago, vybral sa na pracovný pohovor, ale bol odmietnutý. Dnes tvrdí, že to bol najšťastnejší moment jeho kariéry. Firma, ktorá ho odmietla bola Lehman Brothers.

Marks je predseda a zakladateľ Oaktree Capital Management. Tvrdí, že nikdy nebol ten typ, ktorý začal študovať prospekty vo svojich deviatich rokoch, len aby dokázal dobre investovať svoje vreckové. Ani o svojej budúcej kariére nemal celkom jasno. Rozhodoval sa, že bude profesorom histórie, architektom, účtovníkom, či zamestnancom reklamky. Pred štúdiom na University of Chicago, sa uchádzal o prácu v bankovníctve, riadení investícií, investičnom bankovníctve, účtovníctve a poradenstve. Nakoniec ale mal šťastie. Náborár mu síce sľúbil, že ho prijme, ale jeho kolega, zodpovedný za konečné rozhodnutie, prišiel do práce „vyčerpaný“. Ponúkol jeho miesto inému. Ak by sa tento psí kúsok neodohral, Marks by asi strávil prvých 30 rokov svojej kariéry pod taktovkou Lehman Brothers. Jeho akciový podiel by bol nulový, nič by nezarobil.

Šťastie je podľa neho veľmi dôležité, preto radí na svojich prednáškach študentom, aby so šťastím kalkulovali. „Takáto príležitosť sa objavuje len raz za čas, musíte ho vziať za pačesy!“ Neradno sa spoliehať na prognózy. Nikto totiž podľa neho nedokáže dávať presné predpovede. V lete roku 2013 prognostici jednomyseľne predpovedali, že sadzby pôjdu hore po tom, čo predseda Federálneho rezervného systému Bernanke začal hovoriť o taperingu. Bolo to najdôležitejšie rozhodnutie v roku 2013 a väčšina predpovedí bola úplne zlá, veď sadzby klesli. Za najdôležitejšie rozhodnutie roku 2014 považuje Marks cenu ropy. Opäť veľmi málo prognostikov dokázalo správne odhadnúť budúcu situáciu. Marks odporúča vzdať sa týchto prognostických hier a zamerať sa viac na prístup k poznaniu. Ak sa spýtate, čo sa stane s cenou ropy, jediná správna odpoveď je: "ja neviem." Ropa je aktívum, ktoré neprodukuje cash flow, a nie je predávaná na voľnom trhu. Vzhľadom k tomu, ide o administrovanú cenu, jej pohyb je preto nepredvídateľný.

Marks síce varuje pred rôznymi predpoveďami, ale podľa neho sa nedá investovať bez toho, aby ste mali názor na budúcnosť. Jeho spoločnosť Oaktree investuje v oblastiach, ktoré sú pod tlakom. Za posledné štyri mesiace to bola ropa a servisné spoločnosti okolo nej. "Hodnotoví investori sa radi pustia do aktív založených na diskontných cenách budúcich peňažných tokov," povedal. Nemali by ste investovať do spoločností, ktorej budúcnosť je silne závislá na cene ropy, varoval Marks, pretože to je veľmi nepredvídateľné. Namiesto toho si vyberte spoločnosti, ktoré "môžu prežiť v širšom rozsahu výsledkov, pretože prostredie ropy je tak bizarne neisté."

V období, keď sa trhy nijak dramaticky nemenia, väčšina investorov si vydýchne, ale to znamená, že ani nezarobia žiadne peniaze. Je veľmi cenné získať predpovede o radikálnych zmenách, ako je tomu v prípade cien ropy, ale väčšina ľudí ich nemá, preto sú pre nich predpovede úplne zbytočné. Keď sa niečo skutočne prelomové stane, niekto predsa len dokáže túto zmenu uchopiť správne. Ale Marks si kladie otázku, či títo ľudia aj urobia správne kroky pred, alebo po, alebo len jednoducho obsadzujú extrémne pozície? "Do problémov vás nedostane to, čo neviete, ale to, čo viete naisto, že to jednoducho nie je pravda," cituje v tejto súvislosti Marks Marka Twaina.

Súvisiace články

Aktuálne správy