O pomoci pre Grécko by mal podľa Siete rokovať parlament

Prípadné predĺženie platnosti záchranného balíka pre Grécko by mal tak, ako vo viacerých krajinách eurozóny, aj na Slovensku podľa strany Sieť prerokovať parlament. Slovenský postoj by sa podľa nej nemal opierať iba o dohodu predsedu vlády a ministra financií.

O prípadnom predĺžení platnosti záchranného balíka pre Grécko by mal rokovať aj slovenský parlament. Vyzýva na to strana Sieť. Grécka vláda totiž podľa nej predložila zvyšku eurozóny návrh, v ktorom sú významné zmeny oproti pôvodne schválenému balíku. Slovenský postoj by sa tak mal podľa Siete opierať o širšiu dohodu, než len o dohodu predsedu vlády s ministrom financií.

„Predseda vlády SR sľuboval pri zmäkčovaní podmienok voči Grécku referendum, teraz však v takejto vážnej veci ignoruje dokonca aj parlament,“ uvádza sa vo vyhlásení Siete. Vo viacerých členských krajinách eurozóny pritom o návrhu budú rozhodovať práve parlamenty. Hlasovať bude nielen nemecký Bundestag, ale napríklad aj holandský, fínsky a estónsky parlament, konštatuje Sieť.

„Sieť preto žiada predsedu parlamentu Petra Pellegriniho, aby zachoval rovnaký štandard demokratického rozhodovania a urýchlene zvolal mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej by Národná rada SR prerokovala a vyjadrila sa k podmienkam pre predĺženie záchranného balíka pre Grécko,“ uvádza sa vo vyhlásení strany. Objemom prostriedkov aj politickou dôležitosťou ide totiž podľa nej jednoznačne o tému, ku ktorej by sa mal vyjadriť parlament, ak má mať rozhodnutie ministra financií akúkoľvek legitimitu.

Tento postoj je podľa Siete motivovaný aj zlyhaniami predsedu výboru pre európske záležitosti Ľuboša Blahu. „Namiesto aktívnej účasti eurovýboru na tvorbe slovenského postoja sa jeho predseda Blaha opakovane postavil na stranu Syrizy a proti pokračovaniu reforiem. Ak má vládna strana chuť na úkor občanov Slovenskej republiky budovať v Európe „starý dobrý“ socializmus, bolo by fér, ak by k tomu mohol povedať svoje aj slovenský parlament,“ dodáva Sieť.

Súvisiace články

Aktuálne správy