Kiska verejne oznámi stanovisko k otvoreniu 2. piliera

Prezident SR Andrej Kiska vo štvrtok verejne oznámi svoje rozhodnutie k novele zákona o starobnom dôchodkovom sporení, na základe ktorej sa má v období od 15. marca do 15. júna tohto roka otvoriť druhý dôchodkový pilier. Informoval o tom tlačový odbor Kancelárie prezidenta SR.

Poslanci za SDKÚ-DS Pavol Frešo a Ľudovít Kaník navštívili v stredu prezidenta Andreja Kisku so žiadosťou, aby novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení nepodpísal. „Argumentovali sme proti tomu, aby pán prezident podpísal tento návrh zákona,“ uviedol predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Podľa neho netreba ľuďom siahať na ich úspory. „Dá sa definitívne vyriešiť problém vystupovania a vstupovania do druhého piliera tým, že ľuďom, ktorí budú mať nižšie dôchodky, ako by im vychádzali z prvého piliera, ich dorovnáme z rezervného fondu,“ povedal Frešo.

O otvorení druhého piliera prezident hovoril v utorok aj s ministrom práce a sociálnych vecí Jánom Richterom. „Ja osobne očakávam, že prezident zákon podpíše,“ uviedol po stretnutí Richter.

Druhý dôchodkový pilier sa má podľa novely zákona otvoriť od 15. marca do 15. júna tohto roka. V rovnakom období chce vláda Roberta Fica umožniť vstúpiť do druhého piliera osobám, ktoré v sporivom pilieri nie sú. Možnosť opustiť systém starobného dôchodkového sporenia majú dostať všetci sporitelia okrem tých, ktorí si dohodli vyplácanie starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku s poisťovňou alebo s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS), alebo si dohodli so svojou DSS vyplácanie výnosu z investovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy