Kolégium, skúsenosti tretieho sektora s CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s.

, PR článok

Dokážu nadácie, alebo občianske združenia a svet veľkého biznisu navzájom spolupracovať? Využívajú nadácie pre zhodnocovanie prostriedkov získaných z príspevkov aj investície do akcií a iných nástrojov Kapitálového trhu? O odpovede sme požiadali Martina Luterána, rektora Kolégia Antona Neuwirtha – občianskeho združenia, ktoré začalo na Slovensku pôsobiť 6.2.2009.

Kolégium vnímam ako jednu z mála foriem alternatívneho štúdia na Slovensku zameraného najmä na rozvoj osobnosti a kresťanského ducha. Ako vy vnímate svoje poslanie a čo ste si stanovili ako primárny cieľ celého projektu?

Primárnym cieľom Kolégia je poskytnúť mladému človeku čas a priestor, kde sa môže zastaviť, položiť si najdôležitejšie životné otázky (kto som? kam kráčam?) a hľadať na ne odpovede v spoločenstve priateľov a veľkých mysliteľov západnej civilizácie. Veríme tomu, že takéto zastavenie môže byť kľúčovou skúsenosťou pre prežitie úspešného života. A úspech nevidíme v množstve zarobených peňazí, ale v dosiahnutí šťastia, ktorého podmienkou je otvorenosť pravde, schopnosť vidieť krásu a služba druhým.

Dnes už u vás študuje šiesty ročník študentov, môžete povedať, že sa vám vaše ciele podarilo naplniť?

Mnohí naši študenti nám na konci roka povedia, že to bol najťažší a najlepší rok ich života. Pre nás je to znak, že program je úspešný. Samozrejme nás zaujíma, ako žijú po tom, čo odídu z Kolégia, a či sa im darí meniť svet okolo k lepšiemu. Päť rokov je ešte krátky čas na finálne zhodnotenie, ale už teraz vidíme mnoho pozitívnych znakov. Niektorí naši absolventi si dokončujú štúdium na najprestížnejších svetových univerzitách, iní rozbiehajú vlastné dobročinné projekty a najnovšie aj kandidujú vo voľbách do samosprávy.

Peniaze na projekt priebežne fundraisujete. Ide predovšetkým o zahraničných donorov alebo sa v týchto aktivitách sústreďujete aj na slovenských darcov?

Jednou z najúžasnejších vecí na tomto projekte je naša závislosť na štedrosti Slovákov. Drvivá väčšina našich príjmov pochádza od obyčajných ľudí na Slovensku. Nemáme peniaze od štátu, ani od veľkých firiem. Sú to stovky malých i väčších donorov, ktorí nám prispievajú doslova od jedného eura mesačne až po sedemtisíc eur ročne. Je to obrovský dar a veľký záväzok.

Aký máte približný rozpočet na jeden školský rok?

Náš rozpočet sa pohybuje okolo 130.000 eur ročne, z toho 79.000 tvoria príjmy od našich donorov a zvyšok príjmy od študentov a z našej vlastnej činnosti.

V priebehu rokov sa vám podarilo nazbierať dostatok finančných prostriedkov. Prečo ste sa rozhodli investovať vaše voľné finančné prostriedky?

Keďže cítime veľkú zodpovednosť za peniaze, ktoré nám boli zverené, prišlo nám nezodpovedné nechávať voľné zdroje na bežnom účte, kde ich hodnota každoročne klesá. Preto sme sa rozhodli hľadať lepšie riešenie pre správu našej rezervy.

Dnes je presne rok odvtedy, ako ste svoje financie investovali, ako vnímate svoje rozhodnutie s odstupom času?

Bolo to nepochybne dobré rozhodnutie. O tom v prvom rade hovoria čísla. Naša finančná rezerva vzrástla. Zároveň si veľmi vážime, že Capital Markets sa rozhodol podporiť víziu Kolégia tým, že nám svoje služby ponúkol takmer úplne zadarmo. Sme vďační za prvý rok našej spolupráce a dúfame v ďalšie dobré roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy