V Bruseli začalo 8. kolo rokovaní o TTIP zamerané na búranie regulačných bariér

Vyjednávači EÚ a USA otvorili dnes v Bruseli v poradí už ôsme kolo rokovaní o Transatlantickej dohode o voľnom obchode a investíciách (TTIP). Rokovania budú trvať celý týždeň a konajú sa v pozmenenom politickom prostredí, keď v americkom Kongrese väčšinu získali Republikáni a EÚ predstavujú vyjednávači z novej Európskej komisie (EK) pod vedením Jeana-Clauda Junckera.
Vyjednávačom za americkú stranu je Michael Froman a EÚ pri rokovaniach zastupuje eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová. Obaja sa pred dnešným stretnutím vyjadrili o potrebe „čerstvého“ štartu v rámci úsilia dotvoriť konečnú podobu TTIP, o ktorej obe strany rokujú od roku 2013.
V prípade jej prijatia by táto dohoda znamenala vytvorenie najväčšej zóny voľného obchodu na svete, pričom EÚ aj USA veria, že TTIP povedie k oživeniu slabnúcej ekonomiky Európskej únie. Doterajší pokrok rokovaní bol pomalý, keď dohoda je terčom ostrej kritiky zo strany skupín spotrebiteľov na oboch stranách Atlantiku. Tí sa boja, že dohoda povedie k oslabeniu noriem na ochranu spotrebiteľov.
Tohtotýždňové rokovania sú zamerané na búranie regulačných prekážok, ako sú rozdiely v technických normách a predpisy týkajúce sa potravín a zdravia zvierat.
Agentúra DPA s odvolaním sa na nemenovaného diplomata EÚ uviedla, že obe strany sú blízko k prelomovej dohode.
Na druhej strane však stále pretrvávajú rozdiely v niekoľkých oblastiach, vrátane európskych potravín s chráneným zemepisným označením alebo označením pôvodu. Americká strana sa snaží presadiť, že napríklad parmezán nemôže byť viazaný len na Taliansko, keď sa za tých istých podmienok vyrába aj v USA.
Americký vyjednávač Froman minulý týždeň pred senátormi USA priznal, že otázka zemepisných názvov potravín je „jedna z najťažších nevyriešených otázok“ v rokovaní s EÚ.
Odlišné názory vládnu aj okolo verejného obstarávania, kde sa európske spoločnosti sťažujú na pre ne uzavretý americký trh v dôsledku legislatívy známej ako „Buy America“. Pre Američanov ide o veľmi citlivú záležitosť, pre EÚ zas o jednu z najväčších priorít.
Kontroverzná záležitosť spojená s mechanizmom na ochranu investorov pri spore so štátmi (ISDS) zostane mimo terajších rokovaní. EÚ vlani pozastavila rokovania o doložke ISDS s odvolaním sa na ďalšie konzultácie. ISDS má chrániť zahraničných investorov pred zoštátnením a ďalším nečestným konaním v hosťovskej krajine.
Odporcovia TTIP však už dlhší čas varujú pred možnosťou, že špeciálne súdy budú môcť vďaka ISDS ignorovať platnosť národného práva.
Eurokomisárka Malmströmová v januári oznámila, že berie na vedomie výsledok konzultácií a prieskumov v EÚ, podľa ktorých približne 150.000 respondentov vyjadrilo veľkú nedôveru k doložke ISDS, čo znamená, že Európska komisia prehodnotí svoj doterajší postoj.
Vyjednávači o TTIP sú pod časovým tlakom. Najvyšší predstavitelia EÚ na decembrovom summite Európskej rady vyhlásili, že chcú uzavrieť transatlantickú obchodnú a investičnú dohodu do konca tohto roka.
Po skončení súčasných rokovaní sa predpokladajú ďalšie dve kolá, prvé z nich zrejme v apríli vo Washingtone a nesledujúce opäť v Bruseli ešte pred letným dovolenkovým obdobím.

Súvisiace články

Aktuálne správy