Svetová banka zhoršila odhad rastu globálnej ekonomiky v tomto roku na 3 %

Svetová banka zhoršila prognózu rastu globálnej ekonomiky na tento rok. Dôvodom je fakt, že ani pokles cien ropy a výrazné tempo rastu americkej ekonomiky nedokážu vykompenzovať nepriaznivé vyhliadky ekonomiky eurozóny a Japonska a spomaľovanie tempa rastu Číny. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.
Podľa najnovšej prognózy Svetovej banky (SB) vzrastie svetová ekonomika v tomto roku o 3 %, zatiaľ čo v júnovom odhade uvádzala na rok 2015 rast na úrovni 3,4 %. Napriek tomu to stále bude znamenať zrýchlenie rastu, keďže vlani zaznamenala globálna ekonomika rast o 2,6 %.
Okrem tohto roka zhoršila SB prognózu aj na rok 2016. Zatiaľ čo v júnovom odhade počítala banka s rastom o 3,5 %, v súčasnej prognóze stanovila rast svetovej ekonomiky v budúcom roku na úrovni 3,3 %.
Ako povedal hlavný ekonóm banky Kaušik Basu, globálna ekonomika je dnes väčšia než kedysi, no ide prakticky len na jeden motor, ktorým sú Spojené štáty. „To nie sú pre svetovú ekonomiku práve ružové vyhliadky,“ dodal Basu.
Podľa SB by ekonomika Spojených štátov mala tento rok vzrásť o 3,2 %, zatiaľ čo v júni predpokladala banka rast v USA na úrovni 3 %. Naopak, v prípade Japonska a eurozóny svoj odhad oproti júnovej prognóze zhoršila, pričom jedným z dôvodov sú pokračujúce vplyvy finančnej krízy. Rovnako znížila odhad rastu aj pri čínskej ekonomike.
Čo sa týka eurozóny, banka odhaduje, že hrubý domáci produkt (HDP) 19-členného menového bloku vzrastie tento rok iba o 1,1 %. V júni ešte rátala s rastom na úrovni 1,8 %.
Čínska ekonomika by mala vzrásť o 7,1 % namiesto o 7,2 %, čo bola októbrová prognóza Svetovej banky. V júni minulého roka SB odhadovala, že ekonomika Číny zaznamená tento rok rast o 7,5 %. Horšie vyhliadky stanovila aj v prípade Japonska, kde očakáva rast o 1,2 %. V júnovej prognóze ho ešte predpokladala na úrovni 1,3 %.
Svetová banka je ďalšou finančnou inštitúciou, ktorá zredukovala odhad rastu svetovej ekonomiky. V októbri tak urobil Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý skresal svoju prognózu rastu globálnej ekonomiky v tomto roku na 3,8 %. Ako dôvod uviedol slabý dopyt a pretrvávajúce dôsledky finančnej krízy. Aktualizovanú prognózu plánuje fond zverejniť na budúci týždeň.

Súvisiace články

Aktuálne správy