Do komerčných nehnuteľností išlo vlani takmer 700 miliárd dolárov

Silný koniec roka 2014 priniesol na globálnom investičnom trhu rekordný objem priamych investícií do komerčných nehnuteľností. Len vo 4. kvartáli sa celosvetovo investovalo 218 miliárd USD (184,68 miliardy EUR), čo posunulo predbežné výsledky za rok 2014 na úroveň 700 miliárd dolárov. Je to o 18 % viac ako v roku 2013. Vyplýva to z najnovšej správy medzinárodnej poradenskej spoločnosti JLL.
Realitné investície vo svete zaznamenali vlani v poslednom štvrťroku medzikvartálny rast na úrovni 28 % a medziročne sa zvýšili o 4 %. Uskutočnené investičné obchody v regiónoch Ázia a Tichomorie a Európa, Stredný východ, Afrika (EMEA) narástli v záverečných troch mesiacoch roka takmer o 40 %, v Amerike išlo o 15-% zvýšenie objemu transakcií v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom.
Aj v tomto roku by mali nehnuteľnosti svojimi nízkymi úrokovými sadzbami lákať dostatočné množstvo investorov, a to napriek výrazne väčšej neistote, než aká na trhu vládla pred 12 mesiacmi. „Predpokladáme, že objem transakcií sa v roku 2015 môže vyšplhať na úroveň 730 až 750 miliárd amerických dolárov, čo by predstavovalo nárast už šiesty rok po sebe,“ odhadol vedúci oddelenia medzinárodného investičného poradenstva JLL Arthur de Haast.
Ako však upozornil, po silných investičných objemoch v posledných šiestich rokoch môže byť tento rok nárast pomalší. Investori totiž uvažujú o svojich ďalších krokoch opatrnejšie ako v minulosti. Na vývoj bude podľa neho vplývať aj globálna ekonomika, ktorá čelí novým výzvam – zmenám v menovej politike v Spojených štátoch amerických, eurozóne a Japonsku, vyrovnávaniu sa čínskej ekonomiky s nižším rastom hrubého domáceho produktu (HDP) a rozhodujúcim voľbám vo Veľkej Británii, Španielsku, Kanade a Grécku.

Súvisiace články

Aktuálne správy