Kedy sa zastaví pokles ceny ropy?

, Colosseum Foto:SITA

Cena ropy WTI prepadla za posledný rok o približne 50 percent na 47 USD za barel a momentálne sa nachádza na najnižšej úrovni od apríla 2009. Avšak pokles stále nezaznamenal intenzitu dosiahnutú po finančnej kríze v roku 2008. Vtedy ropa oslabila v priebehu piatich mesiacov z historického maxima 147 USD na 36 USD za barel. Celý svet sa momentálne zaoberá otázkou: môžeme dosiahnutie takto nízkej ceny očakávať aj teraz? A ako dlho zostane ropa lacná?

Prebytok ropy na svetovom trhu je značný. Katar, člen kartelu OPEC, odhaduje, že denná svetová produkcia je až o 2 milióny barelov vyššia oproti súčasnej globálnej spotrebe (približne 93 miliónov barelov denne (MBD)). OPEC však jasne uviedol, že zatiaľ nezníži ťažobné kvóty zo súčasných 30 miliónov barelov denne, pretože očakáva stabilizáciu trhu a opätovné zvýšenie cien.

Významným faktorom je udržiavanie produkcie na súčasných hodnotách aj v iných ropných veľmociach. Rusko teraz potrebuje kvôli neutešenej ekonomickej situácii každý petrodolár, preto plánuje v roku 2015 dodávať na trhy 10,6 MBD, čo je postsovietsky rekord. Tretím významným hráčom sú Spojené štáty, ktoré za posledný rok zvýšili vďaka ťažbe v bridliciach svoju produkciu o 1 milión na 9,2 MBD.

Posledné údaje ukazujú, že práve USA, kde je ťažobný trh menej kontrolovaný štátom, by mali poľaviť ako prvé. Ťažba v bridliciach nie je lacná. Poradenská spoločnosti IHS odhaduje, že náklady sa v 80 % projektov pohybujú v rozmedzí 50 až 69 USD za barel. Scotiabank odhaduje, že ťažiari bridlíc  potrebujú v priemere cenu minimálne 69 USD za barel, aby dokázali generovať zisk. Regionálna správa minerálnych zdrojov v Severnej Dakote uviedla na začiatku januára, že cena ropy musí zostať na úrovni minimálne 55 dolárov za barel (momentálne je cena tamojšej ropy 40 USD / barel), aby bola zachovaná súčasná produkcia. Produkčné náklady sa v tomto americkom štáte pohybujú podľa jej odhadu v rozmedzí 29 až 73 dolárov za barel.

Produkčné náklady podľa jednotlivých zdrojov ropy v USD za barel (zdroj: Rystad Energy)

Počet vydaných povolení na ropné vrty v USA sa v novembri 2014 znížil o 40 percent na 4520 zo 7227 v októbri 2014. Spoločnosť Baker Hughes, ktorá prevádzkuje ťažobné zariadenia, uviedla, že od polovice októbra do 9. januára sa počet vrtných zariadení v USA znížil z 1609 na 1421, čo je najmenej od februára minulého roka (jedno vrtné zariadenie vytvorí viac ropných vrtov). Tempo znižovania aktivity je momentálne najväčšie od roku 1991.

Počet vrtných zariadení v USA (zdroj: Baker Hughes)

Pokles globálneho prebytku nenastane zo dňa na deň, ale bude postupný. Náklady na ťažbu sú vysoké najmä v počiatočnej fáze projektu, tzv. vyhľadávanie a rozvoj vrtu. Ak už je vrt hotový, tak je jeho prevádzka je krátkodobo udržateľná aj pri nízkych cenách ropy. Pre niektoré hlbokomorské projekty je dokonca lepšie naďalej ropu ťažiť aj so stratou, pretože náklady na uzavretie ropného poľa a potom jeho prípadné znovuotvorenie sa môžu pohybovať až v stovkách miliónov dolárov. V Severnom mori by dokonca uzavretie vrtov bolo konečné, a už by sa nedali opäť otvoriť. Poradenská spoločnosť Wood Mackenzie odhaduje, že pri cene ropy okolo 40 USD za barel by prevádzka bola stratový v 1,6 percentách svetovej produkcie (1,5 MBD). Firma odhaduje, že najskôr budú zatvorené nízkoprodukčné vrty v USA, ktoré denne dodávajú len niekoľko desiatok barelov denne a majú prevádzkové náklady v rozsahu 20 až 50 USD za barel. Celkovo tieto vrty dodávajú v súčasnosti približne 1 MBD. Kanadské bitúmenové projekty by sa mali masívne zatvárať až pri cene 30 USD za barel, pretože výraznou nákladovou položkou sú paradoxne energie, ktoré sú teraz lacné.

Čo sa týka vyhľadávania a rozvoja nových polí, tu sa očakáva výrazná redukcia nákladov. Poradenská firma Cowen and Company predpokladá, že pri priemernej cene 70 USD za barel poklesnú v tomto roku výdavky na nové vrty o 17 percent, na 571 miliárd USD. Pri cene 60 USD za barel by sa potom výdavky prepadli o tretinu. ConocoPhillips, jedna z najväčších ťažobných spoločností na svete, už ohlásila zámer zredukovať výdavky na prieskum o 20 percent.

Ako sa teda bude cena ropy vyvíjať ďalej? Podľa nášho názoru je krátkodobo (v januári a februári 2015) možný ďalší pokles ceny k úrovni 35 až 40 USD za barel. Avšak súčasná nízka cena výrazne obmedzí investície do nových vrtov, čo by z dlhodobého hľadiska malo spôsobiť opätovný rast ceny ropy na 80 USD za barel. Zdražovanie by mohlo nastať už v polovici tohto roka. Svet sa svojej závislosti na rope nezbaví a najbližších desať rokov by globálny dopyt po tejto surovine mal naďalej stúpať. Investori majú teraz príležitosť začať akumulovať akcie veľkých a stabilných ropných spoločností ako sú Exxon Mobil, ConocoPhillips alebo Halliburton. V dôsledku výrazného výpredaja v posledných mesiacoch sú akcie ohodnotené veľmi konzervatívne. Investori môžu nakúpiť aj bonusové certifikáty, ktoré teraz ponúkajú zaujímavý pomer výnosu k riziku.

Cena ropy WTI v USD za barel (zdroj: Emax)

 

 

Autorom je Boris Tomčiak, vedúci oddelenia Asset management, Colosseum, a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy