Japonská ekonomika by mala vo fiškálnom roku 2015 rásť

Podľa zverejnenej vládnej prognózy by japonská ekonomika v rozpočtovom roku 2015 mohla v reálnom vyjadrení posilniť o 1,5 %

Japonská ekonomika by v rozpočtovom roku 2015 mohla v reálnom vyjadrení posilniť o 1,5 %. Vyplýva to z vládnej prognózy zverejnenej v pondelok. Vláda pôvodne predpokladala, že reálny rast ekonomiky v sledovanom období dosiahne 1,4 %. Kabinet však svoju prognózu zvýšil, keďže sa rozhodol odložiť zvyšovanie daní, ktoré bolo pôvodne naplánované na október. V nominálnom vyjadrení by mala ekonomika vo fiškálnom roku 2015 vzrásť o 2,7 %, kým pôvodné odhady rátali s nominálnym rastom vo výške 2,8 %.

V rozpočtovom roku 2014, ktorý sa končí v marci, by mala podľa predpokladov oslabiť japonská ekonomika v reálnom vyjadrení o 0,5 %. Pôvodné prognózy rátali s rastom o 1,2 %, v krajine však výrazne klesli spotrebiteľské výdavky. V apríli minulého roku totiž stúpla sadzba dane z predaja z hodnoty 5 % na 8 %.

Vláda taktiež odhaduje, že v rozpočtovom roku 2015 stúpnu spotrebiteľské ceny celkovo o 1,4 %. Je to náznak toho, že japonská centrálna banka bude mať ťažkosti so splnením svojho dvojpercentného inflačného cieľa.

Súvisiace články

Aktuálne správy