Trójsky kôň z USA: Transatlantická zmluva o obchode a investíciách je stále plná tajností

, lidovky Foto:SITA

V západnej časti EÚ sa vášnivo diskutuje o prelomovej dohode o voľnom obchode TTIP. Občania majú pocit, že rokovania sú vedené v utajení. Množia sa informácie, že obsah zmluvy ovplyvňujú lobisti nadnárodných spoločností a nie organizácie obhajujúce európske hodnoty.

Európsku úniu koncom tohto roka čaká historická udalosť. Podpis kľúčovej dohody s USA o obchode a investíciách (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP). O konkrétnom obsahu sa ale toho vie málo, mnohí Slováci ani netušia, čo znamená táto skratka a už vôbec nie, čo je jej podstata.

Zmluva medzi EÚ a USA sa týka zhruba 830 miliónov ľudí. Politici všeobecne hovoria o prínose, istá  londýnska inštitúcia dokonca vypočítala, že dohoda pre každú rodinu v EÚ prinesie ročne 545 eur navyše, ale konkrétne odpovede na niektoré obavy zatiaľ nikto nie je schopný poskytnúť. Preto sa bruselskí úradníci nemôžu čudovať, keď rôzni aktivisti, väčšinou euroskeptici a antiglobalisti, zbierajú podpisy proti TTIP. Propaganda proti zmluve s USA je silná, kto kritizuje zmluvu, vraj pracuje pre Putina, ktorému sa dohoda EÚ a USA logicky nemôže páčiť. Tak či onak, petíciu proti dohode už podpísalo viac ako 1,2 milióna ľudí z 24 členských krajín EÚ, čo podľa bruselských pravidiel znamená, že vo veci má byť verejné vypočutie v Európskom parlamente a že niektoré doterajšie rozhodnutia môžu byť prehodnotené.

TTIP sa v mnohých diskusiách považuje za Trójskeho koňa z USA. Najviac sa hovorí o produktoch amerického filmového, kozmetického, farmaceutického alebo tabakového priemyslu, ale mimoriadnej pozornosti sa dostáva aj hormonálnym a geneticky upraveným potravinám. Zmluva vraj umožní nadnárodným koncernom priamo zažalovať akýkoľvek členský štát EÚ o náhradu škody, ak budú mať pocit, že ich zisky obmedzujú platné zákony napríklad v oblasti zdravotníctva, ekológie či ochrany spotrebiteľa. Ak je to pravda, potom zmluva ohrozuje suverenitu krajín, ktoré ju podpíšu. Ale pripravuje sa v rámci TTIP vôbec takýto paragraf, alebo nie?

Súvisiace články

Aktuálne správy