Rozsah vydaných stavebných povolení na Slovensku už rastie

Slovenské stavebníctvo by sa malo tento rok začať odrážať od dna, minimálne v segmente výstavby budov. Naznačuje to podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka rozsah vydaných stavebných povolení v 3. štvrťroku 2014.
„Slovensko sa radí medzi pár európskych krajín, kde už môžeme pozorovať mierny nárast vydaných stavebných povolení. V porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka vzrástli o 8 %, oproti predkrízovým úrovniam z rokov 2006 až 2008 je však ich rozsah stále nižší približne o tretinu,“ vyčíslil analytik.
Rozsah vydaných stavebných povolení v štvorcových metroch (m2) klesal v 3. kvartáli 2014 vo väčšine krajín Európskej únie (EÚ). Najvýraznejšie v Luxembursku medziročne o 52 %, Lotyšsku o 30 %, Slovinsku o 24 % a Grécku o 21 %. V susednej Českej republike bol rozsah stavebných povolení o 4 % nižší ako rok predtým.
Našli sa však aj štáty, v ktorých už stavebný trh začína vykazovať známky oživenia. Stavebné povolenia rástli podľa analýzy najmä vo Švédsku medziročne o 36 %, Holandsku o 20 % a Írsku o 8 %. Úrovne spred vypuknutia krízy v roku 2008 prevyšujú stavebné povolenia len vo Švédsku a Nemecku.
„V priemere v EÚ pritom aktuálny rozsah nových stavebných povolení nedosahuje ani polovicu priemeru rokov 2006 až 2008. Neprekvapí, že stavebné povolenia sa prepadli najmä v krajinách južnej Európy, ktoré postihla kríza najciteľnejšie, v Grécku dokonca až o úctyhodných 91 %,“ priblížil Koršňák.
Na Slovensku v porovnaní s predkrízovým obdobím o niečo výraznejšie poklesli stavebné povolenia v nerezidentskej výstavbe vrátane kancelárskych priestorov, a to približne o polovicu. Vlani v 3. štvrťroku však už zaznamenali medziročný nárast o 9 %. Stavebné povolenia vydané na rezidenčné budovy vzrástli takmer o 8 %, čo je o vyše štvrtinu menej ako pred krízou.
Napriek pozitívnym číslam je Koršňák vo svojich prognózach opatrný. „Hoci sa zdá, že dopyt vykazuje známky oživenia, problémom slovenského stavebníctva môže byť aj v tomto roku ponuková strana, minimálne v prvej polovici roka,“ upozornil.
Problémy a reštrukturalizácia top hráčov stavebníctva na Slovensku, pochádzajúce najmä z výstavby infraštruktúry, sa podľa neho šíria aj do ostatných častí stavebníctva v podobe platobnej neschopnosti a mohli by znamenať oddialenie či spomalenie reálnej výstavby aj v segmente budov.

Súvisiace články

Aktuálne správy