Ako si pri nakupovaní vybrať peniaze z účtu

, FIO Foto: SITA

Nosiť vo vreckách a peňaženkách hotovosť už vyšlo z módy. Tučné peňaženky nahradili elegantné puzdrá na platobné karty. Pokiaľ sa však nachádzate na mieste, kde bankomat nie je, budete asi musieť hotovosť oželieť. Na pomoc prichádzajú obchodníci.

Služba Cashback v preklade znamená niečo ako vrátenie hotovosti. Nejde o žiadnu novinku, slovenské banky ju ponúkajú od roku 2008. Mnohí však o takejto možnosti ani dnes netušia.

Ide o výber peňazí na pokladni priamo v obchodoch. Pri platbe kartou za nákup tak môžete pracovníka pokladne požiadať o Cashback, teda výber peňazí z vášho účtu. „V praxi to znamená, že na pokladni pri nákupe nebudete dávať pokladníkovi peniaze vy, ale on vám. Stačí oznámiť požadovanú sumu a tú aj dostanete. Priráta sa k nej aj cena za nákup a výsledná suma sa následne odráta z vášho účtu,“ vysvetľuje Jan Bláha zo spoločnosti Fio banka, ktorá túto službu poskytuje svojim klientom zadarmo. Takýto výber je limitovaný na 50 eur, nákup  musí byť minimálne za 5 euro. V zahraničí je služba využívaná bežne, lebo je praktická, na Slovensku sa udomácňuje len pozvoľne.
 

Podmienky pre využitie služby Cash back:

  • Výber hotovosti  pri platbe debetnou aj kreditnou kartou
  • Platba za tovar, či služby musí dosiahnuť minimálne 5 eur
  • Výška výberu v hotovosti je obmedzená na 50 eur
  • Miesta, kde je služba k dispozícii sú označené samolepkami cash back Visa a MasterCard. Znamená to, že predajca má pri pokladni nainštalovaný cash back terminál.

Súvisiace články

Aktuálne správy