Nemecký export do Ruska prudko klesá

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) očakáva drastický prepad nemeckého exportu do Ruska. Dôvodom je prudké oslabenie rubľa a pokles kúpnej sily Rusov. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
V tomto roku nemecký vývoz do Ruska klesne asi o 20 %, uviedol hlavný ekonóm DIHK Volker Treier v rozhovore pre Neue Osnabrücker Zeitung. „Dramatické znižovania kúpnej sily“ Rusov má výrazný negatívny vplyv na nemecké firmy. Navyše sa zhoršili podnikateľské vyhliadky firiem v Rusku pre budúci rok.
„Nemecké automobilové fabriky už niekoľko týždňov fungujú v režime skráteného pracovného času, alebo prepúšťajú,“ uviedol Treier. Sankcie proti Rusku zapôsobili ako katalyzátor tohto vývoja, ktorý sa však hlásil už predtým. Zatiaľ pokračujú v náraste tržby z predaja spotrebiteľských tovarov, pretože Rusi míňajú peniaze, kým ešte viac stratia hodnotu. „Tento vývoj je však len dočasný, kým sa neminú úspory,“ varoval Treier.
Tržby nemeckých firiem v Rusku prudko padajú, pretože po prepočítaní na euro majú hodnotu len polovice z toho čo pred rokom. DIHK tiež upozornila, že Rusko čoraz viac spotrebúva svoje rezervy. A devízy sa teraz nebudú do krajiny vracať v takej miere ako v minulosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy