Ruské banky sa obávajú, že ich svet odpojí od platobného systému

, iHNed Foto:SITA

Ak by bol ruský bankový systém odstrihnutý od medzinárodného platobného systému, znamenalo by to faktické vyhlásenie vojny. A v takom prípade by podľa šéfa Kremľom ovládanej banky VTB Andreja Kostina musel americký veľvyslanec v Moskve urýchlene opustiť krajinu.

Kostin v rozhovore pre nemecký denník Handelsblatt priznal, že závislosť bánk na dolároch a eurách je Achillovou pätou ruskej ekonomiky. Aj v prípade úplného odstrihnutí od západného finančného systému by si vraj ale krajina poradila. Deväť z desiatich platieb dnes prebieha  podľa manažérov VTB vnútroštátne, pre nich by sa mal vymyslieť alternatívny spôsob zúčtovania, na čom sa vraj už pracuje. S cezhraničnými platbami by to však bolo horšie.

K odpojeniu Ruska od systému známeho pod skratkou SWIFT (Spoločnosť pre celosvetovú medzibankovú finančnú telekomunikáciu) v reakcii na dianie na Ukrajine v septembri vyzvala rezolúcia Európskeho parlamentu. Ešte predtým túto tému k diskusii navrhol britský premiér David Cameron.

Zástupcovia medzinárodného systému už vyhlásili, že ruským bankám prístup k svojim službám kvôli politickému tlaku dobrovoľne neobmedzia. Prinútiť by ich k tomu ale mohla Európska únia. Spoločnosť totiž sídli v Bruseli a riadi sa tak belgickým právom.

Vladimir Putin počúva Andreja Kostina
Nebol by to prvý prípad, kedy západné veľmoci siahli k tak drastickému prostriedku nátlaku. V roku 2012 bol od systému kvôli nepriehľadnosti jadrového programu odstrihnutý Irán. Medzinárodná izolácia jeho ekonomiku silne poškodila a nezostalo mu nič iné ako realizovať väčšiu časť zahraničného obchodu v hotovosti alebo s pomocou bartrov, teda výmeny tovaru za tovar.

Platobný systém prepája vyše 10 tisíc finančných inštitúcií v 215 krajinách sveta a denne spracuje transakcie za šesť biliónov dolárov. V rámci systému má každá zúčastnená banka svoj jedinečný kód, ktorým sa identifikuje – BIC. Elektronické transfery prebiehajú formou štandardizovaných správ, ktoré prechádzajú od jednej inštitúcie k druhej cez operačné centrá v Leidene alebo New Yorku. Ak stredisko správu neprepošle, transakcia nemôže prebehnúť.

"Odstrihnutie Ruska od systému by znamenalo vážnu eskaláciu sankcií a s najväčšou pravdepodobnosťou by spustilo podobne tvrdú odvetnú reakciu Moskvy," tvrdí Chris Weafer z moskovskej konzultantskej firmy Macro Advisory. Veľké obchody by podľa neho ohrozené neboli, ale  vážne by to zasiahlo bežný zahraničný obchod.

Ústredie VTB banky v Moskve
Ruský bankový sektor prežíva krušné obdobie. Kombinácia nízkych cien ropy, západných sankcií, padajúceho rubľa a konfliktu na Ukrajine narobila v súvahách najväčších finančných ústavov v krajine spúšť. Ruské banky sú vo svojich finančných potrebách do veľkej miery závislé na medzinárodnom dolárovom a eurovom trhu. Prístup k nemu sa však so zavedením sankcií prakticky uzavrel. Požičiavanie v rubľoch so sebou nesie násobne vyššie úrokové náklady, a teda aj nižšiu maržu. Aj predseda predstavenstva VTB Sergej Dubinin nedávno pripustil, že do sektoru dorazilo "trocha paniky".

Niektoré z najväčších bánk sa preto s prosbou o pomoc obracia na štát. VTB, dvojka na ruskom trhu, si zo štátnej kasy požičala 3,8 miliardy dolárov, ktoré následne konvertovala na vlastný kapitál. Potom však požiadala o ďalší, ešte väčšie úver, ktorý zatiaľ ministerstvo financií posudzuje. V treťom kvartáli navyše prepustila tretinu zamestnancov v európskych pobočkách. Navyše rastie počet nesplácaných  úverov. Vo VTB sa objem rezerv vytváraných kvôli nim za posledný rok strojnásobil, na 65 miliárd rubľov. Straty spojené s pôsobením banky na ukrajinskom trhu predstavovali v prvých deviatich mesiacoch roka 37 miliárd rubľov. A akcie VTB tento rok na burze v Londýne odpísali 40 percent. Sberbank, jednotka na ruskom trhu, stratila viac ako polovicu trhovej hodnoty. Odliv kapitálu z krajiny má tento rok dosiahnuť 130 miliárd dolárov a devízové rezervy klesli o 90 miliárd dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy