Zvrhlo sa to: Antikampaň selfie súťaže ECB bola rýchla a brutálna

, Quartz Foto: Twitter

Európska centrálna banka nedávno vydala novú verziu desaťeurovej bankovky. V 18. krajinách, ktoré používajú euro, sa rozhodla podporiť vydanie novej bankovky selfie súťažou. Čo si ale skutočne o tejto mene ľudia myslia, to zverejnili na sociálnych sieťach.

V rámci propagačnej kampane sa ECB rozhodla usporiadať súťaž. Zapojiť sa môže každý, stačí poslať tzv. selfie záber s novou desaťeurovkou. Zo stoviek zaslaných záberov už na svojom webe skladá obrázok novej bankovky. Čo si ale v skutočnosti myslia ľudia o eure a o krokoch ECB, sa na oficiálnych stránkach banky nedozviete. "Selfie nesmie za žiadnych okolností zobrazovať novú bankovku v situácii, ktorá by mohla nepriaznivo ovplyvniť povesť a česť ECB," píše banka v podmienkach súťaže. To by ale nesmeli existovať siete ako Twitter a Instagram. Určite si dokáže predstaviť, aké zverstvá sa začali objavovať. Na týchto sociálnych sieťach sa doslova spustila antikampaň ECB. Ľuida sa nechali uniesť a pomocou hashtagov vyjadrovali svoju frustráciu eurom, so súčasnou Európou, úspornými opatreniami a politikou ako takou vo všeobecnosti.

Slovinský užívateľ zaslal sochu z Tuilerijskej záhrady v Paríži, naráža tým na logiku ECB, ktorá chce platenou reklamou na Twitteri podporovať svoju selfie súťaž.

Táto francúzska poznámka na bankovke vlastne len hovorí o tom, čo si za 10 eur kúpite. Škatuľku cigariet a malé pivo.

Pár ľudí sa rozhodlo odkázať prezidentovi ECB Mariovi Draghimu, na čo sa dajú nové bankovky najlepšie využiť.


A niečo aj o tom, či prezident poberá svoj plat oprávnene. "Mario Drgahi dostane 38 000 bankoviek ako je táto, za jediný rok."

Takéto neslušné (talianske) gesto bolo preposlané už viac než 55 krát.

Podobne populárny je aj nasledujúci obrázok, odkazujúci na ekonomickú situáciu v Španielsku. "V Španielsku je toto jediné čo máme. Všetky bankovky sú vo vreckách skorumpovaných politikov."

Španieli sa na hashtag chytili okamžite. Skúšajú do obrazovej podoby pretaviť svoje nálady. Napríklad, že ich krajina je na tom podobne ako Titanic.

"Španielsko môže vydať osobitnú pamätnú bankovku s týmto obrazom 2002-2015 13 rokov."

Tweet využili aj na komentovanie nedávneho odhalenia veľkých daňových únikov. "Koľko z nich pomohol pán Juncker ukradnúť všetkým Európanom?"

Niekoľko ľudí žiada zrušiť euro a vrátiť sa k pôvodnej národnej mene. Napríklad franku, líre, cyperskej libre a ďalším bývalým menám. "Chcem naspäť svoju skutočnú menu. Euro zabilo moju krajinu."

Aj keď ani zďaleka nie je nová eurobankovka tak pekná, ako napríklad tie nórske, alebo áno?

Cieľom útokov sa stávajú okrem meny aj samotní bankári. "Banksteri, čaká na vás nový proces v Norimbergu!"

"Hej, nezvolený Mario z Goldman Sachs, ďakujeme za novú bankovku. Už bežím pre toaleťák!"

Súvisiace články

Aktuálne správy