Luxemburská pomoc: Viac ako 300 firiem sa vyhlo plateniu daní, maslo má na hlave údajne firma PWC

, Financial Times Foto:SITA

Na verejnosť unikli dokumenty, podľa ktorých Luxembursko pomohlo viac ako 340 nadnárodným firmám vyhnúť sa plateniu daní. Takmer 28 tisíc strán uniknutých dokumentov opisuje dohody medzi luxemburským daňovým úradom a niektorými najväčšími svetovými firmami.

Stovky firiem vďaka týmto dohodám mohli pred Luxembursko prehnať miliardy dolárov a ušetriť tak na daniach. "V niektorých prípadoch záznamy ukazujú, že spoločnosti využívali na svoje zisky v Luxembursku daňovú sadzbu nižšiu ako jedno percento," konštatuje správa Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov.

Tajné dokumenty znepokojujú predovšetkým klientov spoločnosti PwC, ktorá mala medzi rokmi 2002 a 2010 zabezpečiť podľa konzorcia nadnárodným spoločnostiam až 548 daňových výnosov.

Šesťmesačné vyšetrovanie sa zúčastnil aj denník Guardian, ktorý správu zverejnil. PwC v nej tvrdí, že otázky, ktoré jej konzorcium k záležitosti pokladalo, boli založené na "zastaraných" a "ukradnutých" informáciách. PwC tiež uviedla, že celá záležitosť tejto "krádeže" je už v rukách príslušných orgánov a že dohody boli "úplne legálne".

Odhalenie bude trápne aj pre nového prezidenta Európskej komisie, Jean-Claude Juncker bol predsedom luxemburskej vlády v rokoch 1995 a 2013. Vo svojom prejave v Bruseli v júli Juncker sľúbil, že "sa posnaží priniesť morálku do európskeho daňového prostredia." Trval na tom, že krajina nie je daňovým rajom.

Jean-Claude Juncker
Tlak na Luxembursko rastie aj po tom, čo Európska komisia začala formálne vyšetrovanie, či daňové opatrenia Amazonu  v Luxemburskom veľkovojvodstve neviedlo až k nespravodlivo udelenej štátnej pomoci. Kvôli luxemburským daniam sa pod kontrolu Bruselu dostala aj talianska automobilka Fiat. Analýzy verejných záznamoch vo firemných registroch po celom svete ukazujú, v koľkých prípadoch zostávajú pochybné zmluvy aj naďalej v platnosti. Mnoho firiem do dnes ochudobňuje svoje domáce štátne pokladnice o daňové príjmy.

Stephen Shay, profesor na Harvard Law School, spolupracoval na znaleckej výpovedi pre americké ministerstvo financií v prípade vyhýbania sa firmy Apple daňovým povinnostiam. "Je zrejmé, že Luxembursko umožňuje nadnárodným spoločnostiam vyhýbať sa plateniu daní," vyhlásil počas vyšetrovania v Senáte. Veľkovojvodstvo opísal ako "rozprávkovú krajinu".

Súvisiace články

Aktuálne správy