Odvážni Nóri: Aj takto môžu vyzerať bankovky

, norjes bank

Pohľad na novú podobu nórskych bankoviek prebúdza spomienky na začiatky počítačovej éry. Centrálna banka Nórska sa rozhodla, že nedá na odporúčania odbornej poroty a ako víťazný vybrala najvýstrednejší zo súťažných návrhov nových bankoviek. Na ich zadnej strane sú obrazce „rozpixlované“.

Akoby sa centrálna banka snažila dať najavo, že nie je konzervatívnym spolkom bankárov, ktorí hovoria nezrozumiteľnou rečou. V pondelok vybrala dva víťazné návrhy podoby nových bankoviek, ktoré budú zdobiť ich líce a rub. Kým na prednú stranu sa dostali tradičné motívy, zadná je naopak

Porota zložená z piatich externých odborníkov a jedného člena bankovej rady pritom odporučila iný dizajn. Podľa nej najviac vynikali návrh Enzo Fingera a Terje Tønnessena, banka sa však rozhodla prvý návrh vyradiť a na zadnú stranu umiestniť odvážny dizajn Petera Richtera s rozpixelovanými siluetami.

S víťaznými návrhmi sa bude ďalej pracovať. "Konečná podoba by mohla vyzerať úplne inak, než ako je uvedené v expozícii," uviedla centrálna banka.

Cieľom súťaže bolo vhodným umeleckým spôsobom stvárniť tému mora, s ktorým je Nórsko aj jeho ekonomika bytostne spojená. "Nórsko je malá krajina, ale Nóri sú dôležitý prímorský národ. Využitie morských zdrojov bolo predpokladom pre rozvoj hospodárstva a spoločnosti v našej krajine," zdôvodnila výber ústredného motívu banka.

Súvisiace články

Aktuálne správy