Pokles dôvery v našom hospodárstve by neprekvapil

Sentiment sa medzi podnikmi na Slovensku v posledných mesiacoch napriek negatívnemu vývoju v Európe zlepšoval. Vzhľadom na pokračujúci prepad dôvery v nemeckom hospodárstve by však zhoršenie nálad aj na Slovensku podľa analytika VÚB banky Andreja Aradyho neprekvapilo.

Ďalší pokles podnikateľskej nálady v Nemecku, ktoré je našim najväčším obchodným partnerom, nepotešil. Očakávania aj hodnotenie súčasnej situácie totiž podľa analytika VÚB banky Andreja Aradyho pokračovali v poklese nastoleným trendom z predošlých mesiacov, kým pozorovatelia trhu čakali už len veľmi miernu korekciu predošlých úrovní. Pozitívom je podľa neho však fakt, že aj napriek sérii poklesov od jari tohto roku je hodnotenie súčasnej situácie stále lepšie, ako boli priemerné hodnotenia z minulosti. „Optimizmus, ktorý nemecké podniky získali od mája 2013 až do ostatnej jari, sa však už stratil,“ tvrdí.

Otázkou tak zostáva, ako sa zhoršujúce očakávania nemeckých podnikov premietnu do dôvery v slovenskom hospodárstve. Zistenia štatistikov budú známe v stredu. „Viac ako 20 % exportov Slovenska v aktuálnom roku doposiaľ putovalo priamo do Nemecka. Nepriamo zrejme až dvakrát toľko, nakoľko Nemecko je kľúčovým importérom aj našich ďalších významných obchodných partnerov,“ opisuje prepojenie oboch ekonomík Arady.

Ako však dodáva, celkový sentiment v domácej ekonomike doteraz nemeckému a aj celoeurópskemu poklesu optimizmu vzdoroval. Priemyselné aj stavebné podniky naberali počas augusta aj septembra ďalší optimizmus, no dôvera spotrebiteľov už v septembri o čosi klesla. Časť spomalenia dopytu zo zahraničia totiž zatiaľ vykrýva oživenie domáceho dopytu, avšak podstatná časť domácej produkcie je určená na export. „Ak bude spomalenie v Nemecku pokračovať, nevyhnú sa mu ani slovenské podniky. Pokles dôvery v domácej ekonomike v stredajšom zverejnení preto neprekvapí, no nádeje upierame na jej stabilizáciu blízko ostatnej úrovne,“ dodal analytik VÚB banky.

Nemecká podnikateľská dôvera sa v októbri zhoršovala už šiesty mesiac v rade. Príslušný index, ktorý zostavuje mníchovský inštitút Ifo, sa tak dostal najnižšie za takmer dva roky. Údaje naznačujú, že najväčšia európska ekonomika v štvrtom kvartáli pravdepodobne vykáže nulový rast, uviedol v pondelok ekonóm inštitútu Klaus Wohlrabe.

Ukazovateľ dôvery klesol zo septembrových 104,7 bodu na 103,2 bodu, čo bol najhorší výsledok od decembra 2012. V desiatom mesiaci roka sa zhoršilo hodnotenie súčasnej situácie aj vyhliadok do budúcnosti. Na podnikateľskú dôveru negatívne vplýva oslabovanie európskej ekonomiky a pokračujúca ukrajinská kríza. Nemecký export aj priemyselná výroba a objednávky podľa aktuálnych štatistík oslabujú najvýraznejším tempom od roku 2009, kedy kulminovala globálna finančná kríza.

Súvisiace články

Aktuálne správy