Ako zastaviť svetovú paniku na akciových trhoch: Pre odraz od dna stačí desať krokov

, thestreet Foto: YT

Ako zastaviť svetovú paniku na akciových trhoch: Stačí desať krokov a odraz od dna bude reálny Čo sa mohlo pokaziť od trhového vrcholu, ktorý sa sformoval v čase vstupu Alibaba na newyorskú burzu, to sa pokazilo. Investor a televízny moderátor Jim Cramer prezrádza, čo je potrebné k tomu, aby akcie našli dno a odrazili sa od neho.

Čo sa mohlo pokaziť od trhového vrcholu, ktorý sa sformoval v čase vstupu Alibaba na newyorskú burzu, to sa pokazilo. Investor a televízny moderátor Jim Cramer prezrádza, čo je potrebné k tomu, aby akcie našli dno a odrazili sa od neho.

Ebolu bude potrebné dostať pod kontrolu
Keď je ebola témou číslo jeden aj pre Wall Street, asi nemožno čakať, že sa trhy v blízkej dobe odrazia od dna. Strach z choroby je tak veľký, že možno skôr či neskôr počítať s obmedzením leteckej dopravy ako kedysi v prípade vírusu SARS. Ten sám kedysi pripravil S&P 500 o 4 %. Teraz navyše na trhoch nestraší len Ebola, ale aj ďalšie negatívne vplyvy.

Všetky akcie musia prejsť korekciou
Aby bol klesajúci trend akcií dokončený, nemôže korekcia postihnúť len priemysel a ropné spoločnosti. Stále medzi akciami nachádzame bezpečné prístavy, to nie je typické pre dno trhu, kedy v podstate nemá existovať akciový úkryt, do ktorého sa pred výpredajom dá schovať.

Špekulácie musia z trhu zmiznúť
Presne to sa už možno deje. Kultové akcie ako Tesla, Netflix, Mobileye a GoPro zažili masívne výpredaje. Trhové dno by, súdiac podľa toho, mohlo byť na dosah.

Cena ropy sa musí stabilizovať
Za normálnych okolností by pokles ceny ropy trhy toľko neznepokojoval, naopak bol by priaznivým faktorom pre spotrebu. To by tu ale nesmela byť Ebola obmedzujúca dopravu. Hedžové fondy ale masívne nakupujú všetko, rasty ropných futures zatiaľ pôsobia nestabilne a krátkodobo.

Slabé výkony informačných technológií
Stávky na internet, osobné počítače a cloudové riešenia sa zviezli na vlne technologického "výplachu" po negatívnom predbežnom reporte spoločnosti Microchip Technology, ktorý poukázal na narušenie technologického reťazca, najmä vplyvom slabého čínskeho dopytu. Pritom september býva pre technológie dobrým mesiacom. Pre trhy to znamenalo veľký šok, výpredaje postihli dokonca aj nepriestrelné sociálne médiá, výrobcov súčiastok a ďalšie silné firmy zo sektora polovodičov.

Jim Cramer

Sankčné vojny medzi Ruskom a Západom musia skončiť
Okrem toho musí Angela Merkelová odsúhlasiť hospodárenie s deficitom, aby mohol európsky kontinent opäť dosiahnuť ekonomický rast. 770 miliónov Európanov ťažilo z čínskych exportov a mnohé americké nadnárodné firmy závisia na tržbách v Európe, ktoré začali zaostávať. Kým nepríde koniec sankcií, zostane dolár silný a zisky pod tlakom.

Nádej vo výsledkoch
Výsledky musia priniesť pozitívne prekvapenie, reporty v súlade s očakávaniami nebudú stačiť. Musí sa tak stať vo viacerých sektorov súčasne.

Nepriaznivý vývoj podľa technickej analýzy
Pôsobí tu špirála tlakov. Ďalšia podpora je v nedohľadne. Platí to u predtým silného sektora maloobchodu a snáď najhoršie je to v prípade akcií developerov, u ktorých by k tomu nemalo dochádzať pri takto nízkych úrokových sadzbách. Podobná situácia je aj u chemických spoločností s nízkymi cenami surovín.

Čína musí prísť s plánmi na masívnu stimuláciu
Plán by mohol zahŕňať nákup surovín, a tak prispieť k opätovnému rastu cien komodít. Bohužiaľ to ale nevyzerá, že by bola stimulácia na programe dňa. Bez rally komodít trhy nadobudnú dojem začínajúcej svetovej recesie.

Teroristické hrozby Islamského štátu musia byť zažehnané
Kríza okolo Islamského štátu sa musí stabilizovať. Potenciálny pád Bagdadu a vytvorenie bagdadského štátu by mohli byť veľkou prehrou americkej zahraničnej politiky s dopadom na dôveru investorov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy