Ministerstvo hospodárstva a SOPK podpísali dohodu o spolupráci

Spoločné otázky lepšieho čerpania európskych fondov a odstraňovanie byrokracie, ktoré sťažuje podnikanie na Slovensku, si dala za cieľ Rámcová dohoda o partnerskej spolupráci medzi Ministerstvom hospodárstva (MH) SR a Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou (SOPK). Dohodu dnes na pôde ministerstva podpísali minister hospodárstva Pavol Pavlis a predseda SOPK Peter Mihók.
Memorandum dáva podľa ministra základ toho, že SOPK bude pre ministerstvo partnerom, ktorý bude štátnej sfére dávať podnety a informácie z podnikateľského prostredia.
„Dohodli sme sa krokovou metódou presadiť niektoré aktuálne veci vo vláde, či už zákonom, vyhláškou alebo opatrením, čo by prispelo k okamžitému riešeniu situácie aj v súvislosti so sankciami Európskej únie voči Rusku,“ skonštatoval minister po podpise dohody.
Slovenská obchodná a priemyselná komora je podľa Pavlisa organizáciou, ktorá zastrešuje široké spektrum podnikateľov aj živnostníkov a priemyselníkov. „Pre nás sú ich informácie veľmi dôležité. Chceme predkladať do vlády materiály také, ktoré budú prospešne pre Slovensko, pre podnikateľov, pre tých, ktorých my by sme ako ministerstvo mali chrániť, mali by sme ich ochraňovať a zastrešovať. A tie podnety môžeme dostávať len z praxe,“ povedal minister.
Predseda SOPK Peter Mihók označil ministerstvo hospodárstva za kľúčové ministerstvo pri presadzovaní záujmov členov komory vo vláde. „Boli by sme veľmi radi, keby sa pán minister vedel vo vláde zastať aj podnikateľov, aj keď si uvedomujeme, že vláda musí pokryť celé spektrum potrieb spoločnosti. Presadiť tie veci, ktoré sú racionálne a ktoré vedú k posilneniu pozície slovenskej ekonomiky doma a v zahraničí, kde je absolútne spoločný záujem ministerstva hospodárstva aj podnikateľov. Potrebujeme mať určitý kanál, aby sme ich dokázali prezentovať aj na úrovni vlády SR,“ skonštatoval Mihók. Poukázal na posilnenie konkurenčnej schopnosti slovenskej ekonomiky, čo je podľa neho aj hlavným motívom podpísanej dohody. „Dohoda má aj sociálnu dimenziu, snažíme sa riešiť sociálno-ekonomické problémy, ktoré táto republika má. Keď bude fungovať ekonomika, keď budú fungovať podnikatelia, tak bude zamestnaných viac ľudí a menej ich bude v sociálnej sieti. Ľudia budú aj spokojnejší, štátny rozpočet dostane viac zdrojov a menej bude vydávať,“ skonštatoval Mihók.
Partnerská dohoda bola podpísaná v symbolický deň a hodinu – 10. 10. po 10. hodine a nahradila Rámcovú dohodu o vzájomnej spolupráci uzatvorenú medzi ministerstvom a komorou 4. 10. 2004, teda pred vstupom Slovenska do Európskej únie. Stará dohoda sa zamerala na otázky prípravy slovenských podnikateľov na spoločný európsky trh a neskôr na prechod na euro.

Súvisiace články

Aktuálne správy