Richard Lewis: Americký trh je plný bublín!

, Fidelity Worldwide Investment

Investori na americkom trhu musia byť v strehu. Americký trh je plný bublín. „Nesmiete presvedčovať sami seba, že neinvestujete v bubline,“ zdôraznil základné pravidlo pre investovanie v súčasnej situácii Richard Lewis, Head of Global Equities společnosti Fidelity Worldwide Investment.

Aké investície vnímate v súčasnosti ako najlepšie?
Globálni investiční manažéri majú stále veľmi radi americký akciový trh. Americký akciový trh je veľmi silný, a stále je aj preferovaný. V rámci Spojených štátov sú najzaujímavejšie stále technológie, medicínsky sektor a finančný sektor. Znie to tak, že tieto odvetvia sú aj najpopulárnejšími oblasťami investícii pre investorov.

Musíte svoje investície riadiť podľa želania investorov alebo im napríklad hovoríte, že niektoré investície nepatria medzi najlepšie a nasmerujete ich inam?
Záleží na tom, čo hľadajú. Ale sú to práve technológie, ktoré ťahajú súčasný býčí trh. Pokiaľ chcú investori väčšie výnosy, sú k dispozícii rozvíjajúce sa trhy alebo japonský akciový trh. Tie sú o mnoho viacej kontroverzné. A kde je kontroverznosť, tam je skrytá väčšia hodnota, ale taktiež viac rizika.

Japonské akcie? Vnímate ich ako perspektívne?
Osobne si myslím, že japonské akcie sa v posledných rokoch otočili k lepšiemu. Japonské akcie boli veľmi zlé 25 rokov. Pred 25 rokmi začali na extrémne vysokom ocenení a významne klesali. V dnešnej dobe je japonský akciový trh oceňovaný na zrovnateľnej úrovni s ostatnými akciovými trhmi. Navyše, v Japonsku prebieha kvantitatívne uvoľňovanie, ktoré podporí ceny aktív, vrátane akcií. Japonci sa v poslednej dobe omnoho viac sústreďujú na ziskovosť (Return on Investment, ROI), čo je významná zmena v správaní oproti minulosti. V Japonsku tak máte v súčasnosti ziskovosť, rozumné ocenenie akcií a kvantitatívne uvoľňovanie japonskej centrálnej banky (BoJ).

Ako vnímate najväčšie súčasné riziká pre akciové trhy? Je to ukrajinská kríza, ktorá môže znížiť ohodnotenie spoločností?
Ukrajinská kríza je tragédia. Finančné trhy sa ale omnoho viac zaujímajú o nízke úrokové sadzby a o kvantitatívne uvoľňovanie. Kvantitatívne uvoľňovanie prebieha a úrokové sadzby sú také nízke, že ukrajinská kríza ceny akcií takmer neovplyvňuje. Môžete mať tragédiu ako ukrajinská kríza, či iné zlé správy, ale to nie je to hlavné, čo ovplyvňuje finančné trhy. Tým významnejším je ocenenie finančných aktív, na ktorom sa podieľa predovšetkým spomínané kvantitatívne uvoľňovanie a nulové úrokové sadzby.

Kvantitatívne uvoľňovanie je ale v Spojených štátoch už pri konci. Myslíte si , že preto ceny akcií klesnú?
Kvantitatívne uvoľňovanie síce práve v Spojených štátoch skončilo, to je pravda, a bude to mať nepochybne negatívny vplyv na ohodnotenie finančných aktív. Ale ocenenie finančných aktív nie je závislé len na americkom kvantitatívnom uvoľňovaní. Fed udržuje i naďalej nulové úrokové sadzby a výnosy dlhopisov sú stále nízke. Navyše, kvantitatívne uvoľňovanie v Spojených štátoch je nahradzované kvantitatívnym uvoľňovaním v Japonsku, a možno taktiež Európskou centrálnou bankou. A pre financovanie finančných aktív neexistujú hranice. Nie sú žiadne prekážky pre cezhraničné financovanie a nezáleží na tom, kto uskutočňuje kvantitatívne uvoľňovanie, ale podstatné je, že niekto tlačí peniaze.

Americké akcie majú najvyššiu cenu v histórii. Netvorí sa na akciovom trhu nová bublina?
Mohla by byť. Ale ceny akcií nie sú objektívne príliš vysoké. Hodnotenie akcií je síce vysoké, ale nie na tak vysokej úrovni na akej spravidla dochádza ku poklesom. Akcie teda môžu ešte stúpať.

Je americký akciový trh v bubline?
Áno, ale americké akcie sú v bubline neustále. Väčšinu času nájdete na amerických trhoch šialenstvo nasmerované do určitého segmentu. Americkým akciám veria miliardy ľudí a investujú do nich. A je veľmi ľahké vytvoriť bublinu na základe nejakého príbehu. Ale to je život. To je americké investovanie… Pokiaľ nie ste ochotní prijať tento vývoj, pokiaľ nie ste schopní rozpoznať , či ide o skutočnú bublinu na trhu, zlyháte ako americký akciový investor. Musíte prijať, že americký akciový sektor je plný nadšení a pádov.

Bubliny na akciových trhoch sú teda podľa vášho názoru normálne a bežné a investor s nimi musí pracovať?
Áno.

Ako môže investor ochrániť svoje portfólio proti spľasnutiu bubliny?
Keď spoznáte, že investujete v bubline, potom investujete v bubline. Nesmiete presvedčovať sami seba, že neinvestujete v bubline… V roku 2001, v rámci dot.com buble to bolo veľmi nebezpečné. Investori boli presvedčení, že ide o revolúciu v technológiách, ale nebola to pravda. Bola to finančná bublina.

Ak rozpoznáte bublinu na trhu, môžete teda predať medzi prvými…
Akonáhle bublina začína praskať, predávajte. Zabudnite na príbeh, ktorý sa spája s danou investíciou, pretože príbeh je len príbeh, a vystúpte z trhu.

Tvrdil ste ale, že americký trh je plný bublín a možno i celý akciový trh je bublinou. Nemali by teda investori americké akcie predať?
Investori by mali byť opatrní. Je to zložitejšie… Bubliny môžu rásť do extrémnych veľkostí. Pokiaľ rozpoznáte bublinu a predáte, môžete mať pravdu. Ste z toho vonku. Ale mohli ste taktiež ešte dlho zarábať peniaze. Ceny môžu rásť napríklad ďalších šesť mesiacov, v priebehu ktorých ste mohli ešte pekne zarábať. Potom sa rozhodnete na trh znovu vrátiť, no vrátite sa už v zlom čase a peniaze zase stratíte.

Staráte sa taktiež o rozvíjajúce sa trhy. Ktoré rozvíjajúce sa trhy vnímate v súčasnosti ako najviac perspektívne?
Sú tri hlavné regióny rozvíjajúcich sa trhov. Podľa mojich preferencií je najvyššie Ázia, potom Európa a Afrika a ako tretia je Amerika.

Akú máte najväčšiu preferenciu z ázijských rozvíjajúcich sa krajín?
Myslím si, že skutočne zaujímavou je Čína. A z tohto regiónu považujem za veľmi zaujímavú taktiež Indiu.

Ako vnímate hlavné riziká rozvíjajúcich sa trhov? Je hlavným rizikom politická situácia?
Možno áno. Vedľa politického rizika je to taktiež corporate governance (riadenie spoločností ) a silný americký dolár. Ak americký dolár posilní, rozvíjajúce sa trhy postihne depresia.

V tom prípade sú teraz rozvíjajúce sa trhy omnoho rizikovejšími, keď Fed v Spojených štátoch ukončil kvantitatívne uvoľňovanie…
Áno, sú viac rizikovejšie, pretože sa kvantitatívne uvoľňovanie zmenilo. Predtým najviac kvantitatívne uvoľňovali Spojené štáty, v súčasnosti najviac uvoľňuje Japonsko a možno ECB. To zmenilo profil kvantitatívneho uvoľňovania. Ale je stále pozitívny.

Zároveň sa očakáva, že Fed zvýši úrokové sadzby v polovici budúceho roku, čo môže rozvíjajúce sa trhy poškodiť, pretože vyššie úrokové sadzby posilní americký dolár.
Mohlo by. Nemyslím si, že Spojené štáty zvýšia úrokové sadzby významným spôsobom. To by poškodilo všetky triedy aktív. Nemyslím si, že by Fed významne zvýšil úrokové sadzby, o tom pochybujem. Dokonca som presvedčený, že nezvýši úrokové sadzby vôbec, dokiaľ sa nezlepší ekonomická situácia.

 

Rozhovor bol zrealizovaný pri príležitosti medzinárodnej konferencie Invest with the Best, 25.septembra 2014 v Prahe.

Súvisiace články

Aktuálne správy