Hydinové mäso a vajcia z Ukrajiny sme v obchodnej sieti v SR nezaznamenali

Hydinové mäso z Ukrajiny sa po liberalizácii trhu EÚ v obchodnej sieti v SR nezaznamenalo. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.
„V obchodnej sieti sme ukrajinské mäso priamo nezaregistrovali. Tam vykonávame kontrolu každý mesiac. Taktiež sme nezaregistrovali na pultoch obchodných reťazcov ukrajinské vajcia,“ priblížil Molnár s tým, že prítomnosť ukrajinského hydinového mäsa na slovenskom potravinovom trhu nemožno vylúčiť.
Pripustil, že hydinové mäso by sa do SR mohlo dostať tak, že ho na Slovensko dovezie napríklad poľský priekupník, kedy by mohlo mať označenie krajiny pôvodu Poľsko. Ukrajinský pôvod by mohol byť zamaskovaný aj v prípade, ak by mäso do SR importovala slovenská spoločnosť a na území Slovenska by ho len prebalila. „V týchto prípadoch je jeho pôvod momentálne nezistiteľný,“ dodal.
Proti takýmto dovozom podľa Molnára pomôže len zmena európskych predpisov, ktoré budú platné od mája 2015, keď sa bude musieť na obale hydinového mäsa uviesť nielen miesto chovu, ale aj miesto zabitia hydiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy