Euro krváca, čo bude ďalej?

, prtfl Foto: SITA

Spoločná mena okázalo trpí, opäť zúria špekulácie, že ECB by mala robiť viac, ak chce ešte zachrániť čo sa dá. Špekulácie posilnil aj Mario Draghi, šéf centrálnej banky, keď v istom rozhovore vyhlásil, že sú pripravení nasadiť ďalšie nekonvenčné prostriedky. Na trhu sa šepká o tom, že sa únijná banka chystá na nákup štátnych dlhopisov, na správu euro zareagovalo poklesom na dvojročné minimum voči doláru.

Európa: Neustále sklamanie
Indexy eurozóny tento týždeň opäť vyvolali sklamanie, nálada nemeckých obchodníkov sa nijak nezlepšuje, situácia tak aj naďalej zvyšuje tlak na Európsku centrálnu banku, aby adekvátnejšie reagovala na súčasný stav. Prostredie je už natoľko skeptické, že sa stalo takmer samozrejmosťou, že európske makroúdaje nedokážu spĺňať očakávania.

Je len prirodzené, že za takýchto okolností ožívajú trhové špekulácie, že ECB musí urobiť niečo viac, možno sa bude musieť odhodlať rovno k nákupu štátnych dlhopisov, ak sa chce vyhnúť dvojici recesia-deflácia. ECB totiž vôbec nevylučuje možnosť nákupu dlhopisov, len sa od tejto možnosti viditeľne stránila dúfajúc, že aj tie čiastkové (menšie) kroky budú dostatočné. Z týchto krokov sa aktuálne najväčšie nádeje ECB spájajú s cieleným dlhodobým refinančným programom (TLTRO). Ide najmä o pôžičky podporujúce rozvoj reálnej ekonomiky, program sa môže vyšplhať až do výšky jednej miliardy eur. Problém je, že v prvej fáze v septembri bol záujem oveľa nižší, než sa očakávalo.

Hoci okrem TLTRO plánuje ECB nakupovať aj cenné papiere zabezpečené aktívami a kryté dlhopisy, tieto kroky sa nedajú porovnávať so skutočným kvantitatívnym uvoľňovaním, čo by znamenalo nákup štátnych dlhopisov.

Sme pripravení ísť ešte ďalej!
Aby toho nebolo málo, v tomto pochybnom prostredí sa dnes ráno objavil rozhovor s Mario Draghim, v ktorom sa pre litovské médiá šéf ECB vyjadril, že sú pripravení nasadiť nové nekonvenčné nástroje, pokiaľ budú cítiť potrebu. Draghi samozrejme pre upokojenie dodal, že nepočíta v eurozóne s defláciou v  japonskom štýle, pretože okolnosti sú na starom kontinente úplne odlišné. Trh si však z týchto slov prezidenta vybral len to, že môžu byť nasadené nové nástroje a euro sa opäť ocitlo pod tlakom predaja. Veľmi rýchlo sa voči doláru ocitlo na dvojročných minimách.

Okrem možností, ako rozhýbať trh, hovoril prezident ECB aj o tom, že by mohli zmeniť zloženie a veľkosť aktuálnych nástrojov. A to v prípade, že by sa deflačné prostredie ukázalo v ešte vážnejšej podobe. Draghi verí v mierny rast počas druhej polovici roka, ale bohužiaľ "neprijateľne vysoká" nezamestnanosť a slabý dopyt po úveroch oživenie tlmia. Šéf ECB tiež poukázal na to, že vlády majú  obrovský podiel na utrpení eurozóny, nedostatok štrukturálnych reforiem totiž ubližuje podnikateľskému prostrediu.

Súvisiace články

Aktuálne správy