Nemecký minister financií Schäuble kritizuje plány ECB

Zámer podporiť hospodárske zotavenie v eurozóne nákupmi cenných papierov krytých poskytnutými úvermi od komerčných bánk vyvoláva obavy z konfliktu záujmov v rámci Európskej centrálnej banky, tvrdí nemecký minister financií Wolfgang Schäuble

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble vo štvrtok kritizoval plány Európskej centrálnej banky (ECB) podporiť hospodárske zotavenie v eurozóne nákupmi cenných papierov krytých poskytnutými úvermi od komerčných bánk (ABS). V tomto prípade totiž existuje riziko konfliktu záujmov vzhľadom na nové právomoci ECB v oblasti bankového dohľadu, povedal Schäuble v dolnej komore nemeckého parlamentu.

 

ECB v novembri preberá dohľad nad 120 najväčšími bankami v menovej únii, medzi ktorými sa nachádza aj 21 úverových ústavov z Nemecka. Centralizácia dohľadu predstavuje kľúčový prvok rodiacej sa bankovej únie, ktorej vznik Schäuble považuje za jeden z najdôležitejších nástrojov v snahe zabrániť opakovaniu finančných kríz.

ECB musí oddeliť výkon menovej politky od bankového dohľadu "čo najprísnejším možným spôsobom…, aby sa zabránilo akémukoľvek náznaku konfliktu záujmov", povedal Schäuble, ktorý vyzval poslancov, aby podporili legislatívu o bankovej únii. "Z diskusie o nákupoch sekuritizovaných produktov, ktorú začala ECB, nie som veľmi šťastný, pretože by to mohlo zintenzívniť debatu (o potenciálnom konflikte záujmov)," dodal Schäuble.

ECB začiatkom septembra znížila sadzby na nové rekordné minimá a oznámila, že prvýkrát od svojho vzniku začne ekonomiku menovej únie zásobovať novými peniazmi prostredníctvom nákupov zabezpečených aktív od komerčných bánk. ECB tiež naznačila ochotu skupovať od bánk aj rizikovejšie aktíva, ak ich budú vlády 18 štátov eurozóny v dostatočnej miere garantovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy