Smer zamietol zníženie DPH na potraviny z 20 na 10 percent

Je lepšie mať lacnejšie potraviny ako cestovať vlakom zadarmo, neúspešne argumentoval Alojz Hlina.

Vládny Smer-SD v stredu zamietol znížiť sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) na základné potraviny v čerstvom stave z 20 na 10 percent, ako to navrhoval v novele zákona o DPH nezaradený poslanec Alojz Hlina. "Je lepšie mať lacnejšie potraviny ako cestovať vlakom zadarmo," neúspešne argumentoval Hlina. Nižšia sadzba dane by sa týkala základných čerstvých potravín v nespracovanom stave – ovocia, zeleniny, mäsa, mlieka, prírodnej vody a minerálok, vajec, masla a chleba.

 

"Ľudia na Slovensku sa ničím neprevinili za to, aby museli platiť jednu z najvyšších DPH za čerstvé potraviny v Európe," konštatoval opozičný poslanec. Nižšia DPH na nespracované potraviny by podľa neho pomohla spotrebiteľom, keďže ceny základných potravín by sa znížili, rovnako by pomohla aj výrobcom a spracovateľom potravín. "V dlhodobom horizonte to môže pomôcť aj zdravotnému stavu obyvateľstva," poznamenal poslanec.
Hlina už nižšiu DPH na potraviny presadzoval na júnovej schôdzi prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu k vládnej novele zákona o DPH, nenašiel však dostatočnú podporu poslancov.

Súvisiace články

Aktuálne správy