Celková dôvera v českej ekonomike sa zvýšila

Súhrnný ukazovateľ dôvery sa v krajine v septembri mierne zvýšil, a to na 93,7 bodu z augustových 93,4 bodu.

Celková dôvera v českej ekonomike v septembri mierne stúpla. Súhrnný ukazovateľ dôvery sa zvýšil, a to na 93,7 bodu z augustových 93,4 bodu. Informoval o tom v stredu na svojej internetovej stránke český štatistický úrad. Index dôvery v českom priemysle v septembri medzimesačne vzrástol na 96,2 bodu z úrovne 95,2 bodu. Priemyselné firmy očakávajú, že v najbližších troch mesiacoch sa zvýši tempo ich výrobnej činnosti.

Medzimesačne sa zlepšil aj index dôvery v stavebníctve, a to na 74,5 bodu z augustových 69,9 bodu. Stavebné firmy v septembri lepšie hodnotia celkový dopyt, ale v najbližších troch mesiacoch očakávajú v podstate nemenné tempo stavebnej činnosti. Index nálady v obchode stúpol na 94 bodov z hodnoty 93,5 bodu. Obchodné firmy v porovnaní s augustom mierne lepšie hodnotia celkovú ekonomickú situáciu. V odvetví služieb vrátane bankového sektora sa index nálady medzimesačne nezmenil a zostal vo výške 92,2 bodu.

Ukazovateľ spotrebiteľskej dôvery v Českej republike v septembri medzimesačne klesol na 96,3 bodu z augustových 97,9 bodu. Medziročne však stúpol, keďže v septembri 2013 bol na úrovni 87,7 bodu. Českí spotrebitelia sa naďalej obávajú zhoršenia celkovej ekonomickej situácie v najbližších dvanástich mesiacoch. V porovnaní s augustom posilnil zámer spotrebiteľov šetriť. Obavy spotrebiteľov z rastu cien sa však nepatrne zmenšili.

Súvisiace články

Aktuálne správy