Podnikateľská nálada v Nemecku sa zhoršila

Index podnikateľskej dôvery, ktorý zostavuje mníchovský inštitút Ifo, v septembri klesol na 104,7 bodu z augustových 106,3 bodu.

Nemecká podnikateľská dôvera sa v septembri už piaty mesiac zhoršila. Index dôvery, ktorý zostavuje mníchovský inštitút Ifo, sa tak dostal na najnižšiu úroveň od apríla 2013. Tento vývoj naznačuje, že očakávania silného oživenia najväčšej európskej ekonomiky v treťom štvrťroku, sa pravdepodobne budú musieť korigovať. Index inštitútu Ifo klesol na 104,7 bodu z augustových 106,3 bodu. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters predpokladali miernejšie oslabenie indexu, a to na 105,7 bodu.
„Nemecká ekonomika už nefunguje hladko,“ uviedol inštitút Ifo vo vyhlásení. Ekonóm inštitútu Klaus Wohlrabe vyslovil predpoklad, že nemecká ekonomika v treťom štvrťroku stagnuje. Dodal, že na podnikateľskú dôveru negatívne vplýva oslabovanie európskej ekonomiky a pokračujúca ukrajinská kríza. „Hospodárstvo Európskej únie naďalej ochabuje a ukrajinská kríza vytvorila všeobecný pocit neistoty, sotva sa nájde svetlý bod,“ konštatoval Wohlrabe. Stále však predpokladá, že za celý rok 2014 nemecká ekonomika posilní o 1,5 %.

V úvode tohto roka sa nemecká ekonomika rýchlo rozbehla. Pomohla tomu mimoriadne teplá zima, čo podporilo aktivitu stavebníctva. V druhom štvrťroku sa však nemecký hrubý domáci produkt (HDP) zmenšil o 0,2 %. Nemecká vláda prognózuje, že za celý rok hospodárstvo krajiny vzrastie o 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy