Japonský spracovateľský priemysel v 3. kvartáli posilnil

Aktivita v japonskom spracovateľskom priemysle sa v treťom kvartáli zlepšila. Index nákupných manažérov (PMI) v odvetví podľa údajov agentúry Markit počas troch mesiacov do septembra dosiahol priemernú hodnotu 51,5 bodu, čo bolo viac ako priemer 50,3 bodu za predchádzajúci štvrťrok. Informovala o tom v stredu agentúra Markit. V samotnom septembri ukazovateľ klesol na 51,7 bodu z augustových 52,2 bodu. Nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles od rastu, sa však udržal štvrtý mesiac v rade.

Produkcia japonských priemyselných výrobcov sa zároveň podľa osobitných údajov agentúry Markit v septembri dostala na šesťmesačné maximum. To podľa agentúry Reuters naznačuje, že ekonomika zvládla dopady aprílového zvýšenia dane z predaja na 8 % z predchádzajúcej úrovne 6 %.

V druhom kvartáli zavedenie vyššej daňovej sadzby utlmilo spotrebiteľské výdavky, čo podľa anualizovaných údajov prispelo k poklesu ekonomiky o 7,1 %. Signály zotavovania priemyselnej produkcie môže vláda v Tokiu naopak využiť ako argument, aby v budúcom roku pristúpila k plánovanému zvýšeniu sadzby dane z predaja na 10 %, uviedla agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy