Slovinská ekonomika by v tomto roku mala stúpnuť o 1,6 %

V utorok to uviedla slovinská centrálna banka. Tá zlepšila prognózu rastu, keďže pôvodne rátala s tým, že ekonomika krajiny si pripíše 0,6 %.

Slovinská ekonomika by mala v tomto roku posilniť o 1,6 % a ukončiť tak obdobie recesie, ktoré trvalo dva roky. Hospodárstvo krajiny by mal nahor potiahnuť silný export. V utorok to uviedla slovinská centrálna banka, ktorá zlepšila svoju prognózu vývoja ekonomiky. Podľa pôvodných aprílových odhadov si mala slovinská ekonomika v tomto roku pripísať 0,6 %. Centrálna banka však mierne zhoršila prognózu rastu na rok 2015. Podľa aktuálnych odhadov by malo hospodárstvo Slovinska posilniť v budúcom roku o 1,3 %. Banka pritom v apríli odhadovala budúcoročný rast na 1,4 %.

Slovinská centrálna banka ďalej uviedla, že poklesol objem nesplácaných úverov. Problémové úvery ku koncu júla dosahovali hodnotu 5,97 mld. eur, ich podiel teda predstavoval 14,7 %. V predchádzajúcom mesiaci bola hodnota problémových úverov 6,14 mld. eur.

„Tohtoročný rast má potenciál byť dokonca výraznejší, než predpokladá prognóza… keďže hospodársky rast v prvom polroku dosiahol hodnotu 2,5 %,“ povedal Aleš Delakorda, šéf centra analýz a výskumu slovinskej centrálnej banky. Zároveň poznamenal, že rizikom pre dopyt po exporte pre rok 2015 je ekonomické spomalenie v EÚ a rusko-ukrajinská kríza. Centrálna banka taktiež predpokladá, že priemerná medziročná miera inflácie bude v tomto roku na úrovni 0,5 % a v budúcom roku by mala dosiahnuť 0,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy