Americké priemyselné ceny v júli stúpli o 0,1 %

Ceny amerických priemyselných výrobcov v júli posilnili iba mierne. Pokles nákladov na energie totiž vykompenzovali vyššie ceny potravín. Americké ministerstvo obchodu v piatok informovalo, že index cien priemyselných producentov minulý mesiac vzrástol o 0,1 % po júnovom posilnení o 0,4 %. Júlový rast bol v súlade s očakávaniami ekonómov.

Medziročne sa ceny priemyselných výrobcov v USA v júli zvýšili o 1,7 % po tom, ako v júni boli oproti rovnakému mesiacu vlaňajška vyššie o 1,9 %. Celkovú hladinu priemyselných cien v USA minulý mesiac brzdilo zlacnenie energií. Benzín v júli zlacnel o 2,1 % po júnovom zdražení o 6,4 %. Ceny potravín v júli stúpli o 0,4 %. Ceny služieb sa zvýšili o 0,1 % po júnovom posilnení o 0,3 %.

Inflácia v USA v uplynulých mesiacoch celkovo posilňuje, čo potvrdil na júnovom zasadaní aj americký Federálny rezervný systém (Fed). Centrálna banka USA, opakovane upozorňovala, že cenové tlaky sú príliš slabé. V júni však uviedla, že sa trochu zmenšila pravdepodobnosť dlhodobého zostávania inflácie pod želanou úrovňou 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy