V Rakúsku diskutujú o čiastočnom úväzku aj pre chorých

Mnohých ľudí v Rakúsku obmedzujú v pracovnom živote chronické alebo ťažké choroby ako rakovina. APA informuje, že náhla smrť predsedníčky rakúskeho spolkového parlamentu Barbary Prammerovej posunula túto tému do pozornosti verejnosti. (Prammerová zomrela 2. augusta 2014.)
Diskutuje sa o tom, do akej miery môže byť zlučiteľné povolanie a choroba. Organizácie ako Krebshilfe, ktorá pomáha ľuďom s rakovinou, chcú zaviesť čiastočný pracovný úväzok pre chorých.
V súčasnosti je situácia strohá – buď/alebo. Buď je človek zdravý, alebo je chorý, práceschopný alebo práceneschopný. Sociálni partneri začnú na jeseň diskusiu na nastolenú tému. Už teraz sa pripomína, že v niektorých štátoch sú oveľa ďalej než v Rakúsku.
Vo Švédsku existuje stav čiastočnej pracovnej schopnosti. Pracovný čas chorých ľudí sa môže znížiť o štvrtinu, polovicu či 75 %. Takýto človek dostáva alikvotnú časť mzdy od zamestnávateľa a ďalšie peniaze mu vypláca sociálna poisťovňa. Stav čiastočnej pracovnej schopnosti môže trvať rok. Podobný systém sa uplatňuje aj v Dánsku, Nórsku, Fínsku a vo Švajčiarsku.
V Nemecku sú firmy od roku 2004 povinné postarať sa o dlhodobo chorých, aby sa dokázali zaradiť do pracovného procesu. Po šiestich týždňoch pracovnej neschopnosti musí prísť zamestnávateľ za zamestnancom a je jeho povinnosťou ponúknuť mu prácu, ktorá mu umožní návrat na pracovisko. Jeho uschopňovanie môže prebiehať aj postupne. Chorý zostáva v stave pracovnej neschopnosti, nemusí pracovať a zamestnávateľ ho neplatí. S pracoviskom však nestráca kontakt.
Diskutéri v Rakúsku sa zhodli na tom, že okopírovanie modelu inej krajiny neprichádza do úvahy. Rakúsko si zrejme zvolí vlastný model. Debatuje sa o tom, kto bude posudzovať čiastočnú pracovnú schopnosť chorých, či lekár alebo úrady, či pracovať počas choroby na čiastočný úväzok bude povinnosť alebo dobrovoľné rozhodnutie chorého.

Súvisiace články

Aktuálne správy