Medziročný rast tržieb v priemysle pokračoval aj v júni

Tržby priemyselných podnikov na Slovensku v júni medziročne stúpli o 3,8 %.

Medziročný rast tržieb v slovenskom priemysle pokračoval aj v júni. Podľa údajov Štatistického úradu SR totiž v porovnaní s júnom 2013 stúpli o 3,8 % v dôsledku rastu v ťažbe a dobývaní o 6,9 %, v priemyselnej výrobe o 4,2 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 1,5 %. Nižšie tržby boli len v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 7,3 %. V medzimesačnom porovnaní priemyselné tržby v júni oproti máju klesli o 0,7 %.

V rámci samotnej priemyselnej výroby rástli najmä tržby vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 14,8 %, výrobe dopravných prostriedkov o 4,6 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 19,6 %, výrobe elektrických zariadení o 13,7 % a vo výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 7,6 %. Tržby klesli len vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 34,5 % a vo výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 0,5 %.

Z ďalších odvetví hospodárstva tentokrát prišli negatívnejšie správy zo stavebníctva, kde tržby medziročne oslabili o 5,1 % pri medzimesačnom poklese o 2,7 %. V doprave a skladovaní naopak štatistici evidovali medziročný nárast tržieb o 7,5 %, avšak opäť pri medzimesačnom poklese o 0,8 %. Tržby v informačných a komunikačných činnostiach sa oproti vlaňajšiemu júnu zvýšili o 11,8 % a medzimesačne boli vyššie o 1 %. Vo vybraných trhových službách sa zaznamenal medziročný rast o 4,5 % a takisto mierny medzimesačný nárast o 0,1 %.

Za celý prvý polrok tak tržby v priemysle medziročne stúpli o 2,7 %. Tržby stavebných podnikov klesli o 1 %, kým v doprave a skladovaní vykázali spoločnosti naopak nárast tržieb o 9,4 %. Celkové šesťmesačné tržby v informačných a komunikačných činnostiach sa zvýšil o 5,9 % a napokon vzrástli aj tržby vo vybraných trhových službách o 4,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy