Český finančný sektor je podľa centrálnej banky stabilný

Vďaka kapitálovým rezervám by mohol vydržať aj nápor silnej recesie sprevádzanej defláciou. Informovala o tom v utorok česká centrálna banka.

Český finančný sektor je stabilný a vďaka kapitálovým rezervám by dokázal odolať aj silnej recesii sprevádzanej defláciou. Uviedla to v utorok Česká národná banka vo svojej pravidelnej správe o finančnej stabilite. Centrálna banka dodala, že medzi hlavné riziká možného návratu k recesii patrí vývoj v štátoch hlavných českých obchodných partnerov ako aj zhoršenie domáceho dopytu.

„Centrálne banky a orgány pre dohľad stoja pred úlohou, aby zabránili obnoveniu poklesu dopytu a pádu ekonomík do deflačnej pasce a zároveň, aby zabránili nadmernému riskovaniu na finančných trhoch,“ uviedla banka. Dodala, že „česká centrálna banka aktívne predchádza riziku poklesu dopytu a riziku deflácie pomocou výmenného kurzu ako nástroja menovej politiky, ktorý prispieva k stabilite finančného systému. “

Aby banka znížila riziko deflácie, intervenovala na trhu už v novembri a oslabila českú korunu, keď sa ekonomika začala zotavovať z rekordne dlhej recesie, ktorá skončila v roku 2013.

Súvisiace články

Aktuálne správy