Tusk: Nič vážne sa nestalo, ministra neodvolám!

, E15 Foto: SITA

Poľský premiér Donald Tusk sa snažia ustáť škandál, ktorý sa týka politického naťahovania sa medzi vládou a centrálnou bankou. Opozícia žiada jeho rezignáciu, predseda vlády však odísť nemieni. Generálny prokurátor tvrdí, že nahrávka rozhovoru guvernéra centrálnej banky Mareka Belku a ministra vnútra Bartłomieja Sienkiewicza zločin nepreukazuje.

V poľských médiách sa cez víkend objavil záznam rozhovoru, ktorý Belka údajne sa Sienkiewicz viedol vlani v júli vo varšavskej reštaurácii. Prostredníctvom ministra Belka vláde ponúkal pomoc z hospodárskych ťažkostí. "Mojou podmienkou by bolo odstránenie ministra financií," podotkol. Belka tvrdí, že jeho slová boli vytrhnuté z kontextu. Nahrávka ale popudila opozíciu, v obave o personálne zmeny v banke včera padal zlotý.

Premiér a prokuratúra tvrdí, že sa nič vážne nestalo. "Ako sa dnes veci majú, informácie odhalené v konverzácii neposkytujú dôvod veriť, že niektorý z týchto partnerov spáchal zločin," vyhlásil prokurátor Andrzej Seremet. Tusk novinárom povedal, že nevidí dôvod na odvolanie ministra. Debaty o ďalšom pôsobení guvernéra podľa neho premiérovi neprislúcha. Zdôraznil však, že rozhovor nemal na politické udalosti vplyv.

Nahrávka pochádza z doby, kedy bol v čele rezortu financií Jacek Rostowski. V novembri prišiel o miesto v rámci obmeny kabinetu. Niektorí experti vtedy naznačovali, že jeho nástupca bude slabý a úrad bude de facto riadiť Tusk. Premiér zmeny zdôvodňoval snahou dodať vláde čerstvú krv. Jeho Občianska platforma (PO) vtedy nutne potrebovala zdvihnúť upadajúcu popularitu pred parlamentnými voľbami plánovanými na budúci rok.

Strana nedávno len veľmi tesne prešla dôležitým testom a porazila opozičnú Právo a Spravodlivosť (PiS) v hlasovaní o zložení europarlamentu. Podľa aktuálneho prieskumu jej obľuba prudko stúpa, je najvyššia od konca roku 2012. Tusk zrejme u Poliakov boduje energickým postojom k ukrajinskej kríze, kauza ho však môže poškodiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy