Škandál v Poľsku: Padne hlava šéfa centrálnej banky?

, ČTK Foto: ecb,nbp

Guvernér poľskej centrálnej banky a poľský minister vnútra počas súkromného rozhovoru vlani v lete hovorili o odvolaní ministra financií výmenou za pomoc banky vláde, ktorej sa nedarilo naplniť ekonomické ciele. Tvrdí to poľský týždenník Wprost, ktorý má vraj nahrávku rozhovoru k dispozícii. Centrálna banka podľa agentúry Reuters v reakcii uviedla, že záznam bol vytrhnutý z kontextu a že guvernér právomoci spojené so svojou funkciou neprekročil.

Časopis Wprost v sobotu oznámil, že nahrávka pochádza zo schôdzky šéfa centrálnej banky Mareka Belku a ministra vnútra Bartlomieja Sienkiewicza v jednej varšavskej reštaurácii vlani v júli. Týždenník neuviedol, kto záznam rozhovoru urobil, ani ako nahrávku získal.

Vo výňatkoch z audiozáznamu, ktoré časopis zverejnil na internete a ktoré v prepise tiež e-mailom zaslal agentúre Reuters, minister centrálnu banku žiada, aby pomohla pri financovaní rozpočtového deficitu. "Mojou podmienkou by bolo odvolanie ministra financií," hovorí Belka podľa prepisu.

Vtedajší minister financií Jacek Rostowski vládu opustil vlani v novembri v rámci personálnych zmien vo vláde. Zatiaľ nie je jasné, či jeho odchod nejako súvisel práve s rozhovorom medzi Belkom a Sienkiewiczom. Poľský premiér Donald Tusk zmeny vo vláde v novembri zdôvodňoval nutnosťou dodať kabinetu novú energiu a Rostowski proti svojmu odvolaniu vtedy verejne nič nenamietal.

Banka vo vyhlásení uviedla, že Belka v súkromnej časti rozhovoru informoval Sienkiewicza o nedostatočnej spolupráci zo strany ministra financií. "Z takmer dvojhodinového rozhovoru boli zverejnené iba niekoľkominútové pasáže mimo kontextu, kde sa hovorí o stabilite finančného systému," oznámila centrálna banka. Manipulácia má podľa nej vyvolať dojem, že tieto výroky prekračujú právomoci guvernéra banky, "čo sa nikdy nestalo", oznámila banka približne 24 hodín od prvej správe o existencii nahrávky.

Predseda vlády Tusk na Twitteri napísal, že sa k veci vyjadrí v pondelok. "Je to nešťastná záležitosť. Nepodceňujem to. Verejne sa k veci vyjadrím na tlačovej konferencii v pondelok o 15:00," povedal.

Dva nemenované zdroje z Tuskovej Občianskej platformy uviedli, že v dôsledku zverejnenia nahrávky očakávajú zmeny vo vláde.

Poľsko vlani čelilo prudkému spomaleniu hospodárskeho rastu. Vláda musela revidovať rozpočet, keď sa predpovede rozpočtových príjmov ukázali príliš optimistické. Od tej doby sa ale poľská ekonomika vrátila k silnému rastu.

V šiestej najväčšej ekonomike v Európskej únii má už dlhodobo veľký vplyv súčasný šéf centrálnej banky s doteraz nepoškvrnenou povesťou. Nahrávka vyvoláva otázky nad jeho budúcnosťou, Belku investori v Poľsku všeobecne vnímajú  ako solídneho, dôveryhodného činiteľa. Niektorí analytici podľa Reuters tvrdia, že po zverejnení nahrávky, na ktorej sú počuť nevhodné slová, bude pre Belku ťažké aj naďalej efektívne vykonávať svoju prácu.

Banka vo svojom vyhlásení uviedla, že Belka vyjadril hlbokú ľútosť nad jazykovými prostriedkami, ktoré počas súkromného rozhovoru použil, a že sa "ospravedlňuje všetkým, ktorí boli dotknutí a pohoršení". Niektorí opoziční politici medzitým podľa agentúry PAP vyzvali na odchod oboch činiteľov, teda Belku i Sienkiewicza, iní dokonca požadujú demisiu celej vlády.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy