Vymyslela si životný príbeh počas holokaustu, musí vrátiť milióny

, ČTK;The Guardian Foto: SITA

Misha Defonsecaová, autorka svetového bestselleru, opísala údajne svoje skutočné spomienky na holokaust. Neskôr však musela priznať, že si všetko vymyslela, a podľa rozhodnutia amerického súdu má vrátiť nakladateľovi 22,5 milióna dolárov, ktoré pred časom vysúdila.

Belgická autorka žijúca v USA opísala v knihe Misha: A Memoire of the Holocaust Years svoj ​​údajne pravdivý príbeh. Dojemná story rozpráva o tom, ako šesťročná Misha, potom čo jej nacisti odvedú rodičia, pretože sú Židia, vyrazí na záchrannú výpravu cez Belgicko, Nemecko a Poľsko. Živí sa kradnutými zvyšky jedla až do chvíle, kedy ju adoptuje svorka vlkov. V roku 2008 sa ale ukázalo, že si autorka všetko vymyslela.

Kniha vyšla v roku 1997 a v Európe okamžite slávila veľký úspech. Bola preložená do dvadsiatich jazykov a v roku 2007 podľa nej vznikol francúzsky film Prežiť s vlkmi. Kniha sa stala bestsellerom. Vo februári 2008 však musela Defonsecaová, ktorej pravé meno je Monique de Waelová, priznať, že veľká väčšina toho, čo kniha opisuje, je nepravdivá. Nie je židovka, ale katolíčka a počas vojny nebola nútená opustiť Belgicko. Dokázali to napríklad dokumenty, podľa ktorých v roku 1943 začala v Belgicku chodiť do školy. "Nebola to pravdivá skutočnosť, ale moja skutočnosť," povedala autorka a dodala, že je pre ňu niekedy ťažké rozlišovať medzi skutočným svetom a jej vnútornom.

"Áno, moje meno je Monique De Wael, ale chcem ho zabudnúť od svojich štyroch rokov," priznala Defonseca v roku 2008. "Moji rodičia boli zatknutí a mňa si vzal môj dedko Ernest De Wael a môj strýko Maurice De Wael. Bola som nazývaná "dcérou zradcu". Všetko, čo si od tej doby pamätám, je, že sa cítim ako Židovka."

Misha Defonsecaová (vľavo) a Vera Leeová
Než sa potvrdila nepravdivosť príbehu, Defonsecaová a jej "tieňová spisovateľka" Vera Leeová, ktorá jej s písaním knihy pomáhala, postavili pred súd vydavateľa Mt. Ivy Press L.P. za porušenie zmluvy a spory o autorstvo. Nakladateľka Jane Danielová sa ale odvolala a začala pátranie na vlastnú päsť. A práve to prinieslo nezvratné dôkazy. Teraz súd rozhodol, že autorka peniaze musí vrátiť. Vtedy vysúdila Leeová bezmála desať miliónov dolárov a Defonsecaová 22,5 milióna dolárov.

Teraz odvolací súd v Massachusetts nariadil, že Defonsecaová musí peniaze vrátiť. "Tento prípad je unikátny. Ale nepravdivosť príbehu je nesporná," uviedol sudca Marc Kantrowitz v rozhodnutí. Autorka pod prísahou priznala, že príbeh je falošný. Sudca sa nevyjadril k tomu, že Defonseca verila, že je príbeh skutočný. Riadi sa len poslednými faktami.

Súvisiace články

Aktuálne správy