Rebríček najväčších firiem a najpopulárnejších akcií: Takto sa zmenil za 25 rokov

, CNBC Foto: SITA

Ešte pred štvrť storočím to vyzeralo, že sa každý bude musieť učiť japonsky, pretože najväčšie firmy boli práve odtiaľ. Nedávno sa mnohí učili čínsky, ale zlá výkonnosť čínskeho trhu vymazala z rebríčkov gigantické firmy z druhej najväčšej svetovej ekonomiky.

V roku 1989 pochádzala viac ako polovica z 20 najväčších spoločností podľa trhovej kapitalizácie z Japonska, z USA ich bola menej ako tretina. USA síce boli najväčšou ekonomikou sveta, ale tamojší rodičia hovorili deťom, nech sa učia japonsky, aby sa dohovorili so svojimi novými šéfmi. Autá, banky, elektronika, vo všetkých týchto odboroch bolo Japonsko svetovým lídrom.

O desať rokov neskôr už ostali medzi najväčšími firmami len dve japonské spoločnosti. Japonská ekonomika začala spomaľovať, v USA sa naopak objavili nové hviezdy. Bill Gates mal 21 rokov keď založil spoločnosť Microsoft. V roku 1995 oslávil 40-ku a Microsoft stal najväčšou firmou na svete. V maloobchode sa na čelo rebríčka dostal Wal – Mart. Ešte v roku 1986 pritom denník New York Times písal o tom, že sa maloobchodným kráľom stane firma Kmart, ktorá preskočí spoločnosť Sears. O Wal – Marte nepadlo v texte ani slovo. Do roku 1994 bol však Wal – Mart väčší ako oba spomínané reťazce dohromady. V roku 1999 bol štvrtou najhodnotnejšou firmou sveta a svoju pozíciu v špičke rebríčka si stále drží.

Ďalšie roky boli poznačené krízou. Najprv prišlo spľasnutie internetovej bubliny, potom finančná kríza, pád Lehman Brothers a prepad akciových trhov. V roku 2009 sa tak na vrchol rebríčka dostala stálica, ropný koncern ExxonMobil. Na špici sa firma držala celých 25 rokov. To ale neznamenalo, že na sebe nemusela pracovať. Exxon prezval v roku 1999 spoločnosť Mobil. Koncern stál pri zrode nových technológií ťažby, investoval miliardy do technológie frakovania, teda ťažby ropy a plynu z bridlíc. Toto desaťročie tiež prinieslo znovuzrodenie Applu, ktorý bol v roku 1997 považovaný za mŕtvu spoločnosť. Apple prišiel s prelomovými produktmi, najprv iPodom, potom s telefónom iPhone, a stal sa medzi investormi jednou z najpopulárnejších firiem. V roku 1999 spustili Sergey Brin a Larry Page beta verziu internetového vyhľadávača Google, ktorý sa stal jednou z najväčších spoločností. Pozíciu Japonska vystriedala Čína. Firmy ako China Construction Bank alebo China Mobile narástli do obrích rozmerov.

V súčasnosti dominujú rebríčku technologické firmy. Poradie ovládol Apple, medzi najväčšími sa drží Microsoft a Google. Ťažký priemysel sa presunul mimo USA, predovšetkým do Číny a krajín tretieho sveta. Rovnako ako na konci 19. storočia sa veľký biznis buduje za rastúcej nerovnosti v spoločnosti.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy